Podgorica opet osjeća vaterpolo: Kadeti osvojili srebro na EP - uspjeh mnogo veći od samog rezultata

Bilo je i podgoričke djece u reprezentaciji (iz Budućnosti i Verdea), što do sada nije bio slučaj. I imala su bitnu ulogu, što znači da se crnogorska vaterpolo mapa širi i da budućnost nije samo u Kotoru, Herceg Novom i Budvi

5708 pregleda 9 komentar(a)
Crnogorski vaterpolo ima budućnost: Luka Savić, Foto: VPSCG/Krsto Vulović
Crnogorski vaterpolo ima budućnost: Luka Savić, Foto: VPSCG/Krsto Vulović

U susret Svjetskom prvenstvu u vaterpolu za seniore, koje je počelo juče u Japanu, Podgorica je bila domaćin šampionata Evrope u kadetskoj konkurenciji koji je vratio sve sjećanja ljubiteljima ovog sporta u 2009. godinu.

Naša U15 selekcija je stigla do srebra, u finalu je poražena od Mađarske (10:8), a scene sa otvorenog bazena SC “Morača” podsjetile su na dešavanja od prije 14 godina kada se na istom plivalištu organizovao finalni turnir Svjetske lige na kojem je tadašnji tim Petra Porobića, aktuelni prvak Evrope iz Malage, dominantno stigao do trofeja.

Pune tribine, sjajna atmosfera i euforija koja se ne pamti kada je u pitanju praćenje mlađih kategorija - sve to govori da su izabranici Nenada Vukanića pobjednici, bez obzira na to što nisu stigli do titule.

- Ponosan sam na ovu djecu, osvjetlali su obraz Crne Gore. Napunili su podgorički bazen i dali primjer kako se na sportski i viteški način bori u sportu. Nadam se da će nastaviti da rade i da će ih klubovi podržati. Mi smo na Evropskom prvenstvu uspjeli na oba plana - cilj nam je bio da izvršimo selekciju igrača za budućnost, ali i pomjerimo njihove lične granice, kao i granice same ekipe - rekao je Vukanić.

Bilo je i podgoričke djece u reprezentaciji (iz Budućnosti i Verdea), što do sada nije bio slučaj. I imala su bitnu ulogu, što znači da se crnogorska vaterpolo mapa širi i da budućnost nije samo u Kotoru, Herceg Novom i Budvi.

- Već sada su kao petnaestogodišnjaci doživjeli ogroman fizički i emotivni napor, to će im donijeti ogromno iskustvo. U fnalu su Mađari bili bolji, ali kako u životu tako i u sportu kada date sve od sebe nemate za čime da žalite - istakao je Vukanić.

Naš nacionalni tim je Evropsko prvenstvo završio sa pet pobjeda u šest utakmica, izgubio je samo u finalu od tima koji je poražen u prva tri meča na turniru. Ostaće žal, titula se ne juri tako često, ali U15 generacija obećava - ako nastavi da se razvija, sigurno će dočekati novu šansu.

Bonus video: