Vrhunski timovi ne praštaju, "ajkule" protiv Srbije moraju da reaguju

Crnogorski vaterpolisti izgubili od Španije (11:7) u drugom kolu Svjetskog prvenstva, u petak protiv "delfina" igraju za drugo mjesto u grupi

16395 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Nekoliko grešaka u odbrani i loših rješenja u napadu bilo je dovoljno da se crnogorski vaterpolisti suoče sa prvim porazom na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki.

Španija je toliko moćna da je sve mane, kojih objektivno nije bilo puno u igri "ajkula", surovo kaznila i predvođena maestralnim Felipeom Peroneom učinila je da konačna razlika bude ubjedljivija nego što je realno trebalo da bude - aktuelni svjetski šampion je slavio 11:7 i osigurao plasman u polufinale.

I našu selekciju poslao u borbu za drugo mjesto u grupi sa Srbijom.

Dogodilo se tako ono što su svi očekivali u prva dva kola u grupi D - Španija je opravdala ulogu favorita (na startu je bila bolja od Srbije 16:14), a mnogo uzbuđenja se očekuje u duelu naše i srpske selekcije koji je presudan za nastavak takmičenja i ambicije obje ekipe.

Pobjednik meča koji se igra u petak od pet sati ujutru bi trebalo da dobije lakšeg rivala u osmini finala (Japan), jedino ako se ne dogodi senzacija pa domaćin SP u posljednjem kolu u grupi C savlada Hrvatsku.

Suština je, dakle, da se izbjegne meč sa Hrvatima u razigravanju za plasman među osam najboljih, Crna Gora mora da uradlai sve da ispuni taj cilj... Čini se da je on realan ako bude igrala kao u ukupno tri četvrtine utakmice protiv Španije.

"Igrali smo protiv izuzetne ekipe. Spremali smo se dugo za ovaj meč, a mislim da su igrači karakterom odgovorili na pravi način. Borili su se do kraja, bili u utakmici, vjerovali i na minus tri da mogu da se vrate", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Poraz je poraz, ali jedna stvar raduje Gojkovića:

"Španija je bila bolja, postoje određeni segmenti gdje nismo mogli da joj pariramo. Ipak, raduje me da smo imali svih 13 igrača u igri", kazao je legendarni vaterpolista.

Nije, naravno, sve bilo dobro. Podbacio je napad s igračem više - iskoristio je naš nacionalni tim samo dva iz osam pokušaja. Oba u prvom poluvremenu...

Crna Gora je parirala Španiji u pozicionoj igri, koja je razliku napravila tranzicijom u kojoj je presudna bila uloga Peronea. Postigao je pet golova, dva od njih u kontranapadu kada je lako pobjegao odbrani Crne Gore.

I u takvom odnosu snaga je Gojkovićev sastav mogao da uđe u neizvjesnu završnicu, iako je Španija sve vrijeme vodila.

Na kraju treće četvrtine je bilio 9:6, a početkom posljednje je Kanstantin Averka smanjio na 9:7.

Više od četiri minuta se rezultat nije mijenjao, naš tim je imao napad s igračem više da priđe na minus jedan, a kada to nije iskoristio "pojavio" se Perone u kontranapadu i stavio tačku na meč pogotkom za 10:7. Do kraja se upisao i Bernat Sanauža...

"Nismo meč priveli kraju onako kako smo željeli. Jedna ili dvije lopte su presudile", istakao je centar Vladan Spaić.

Standings provided by Sofascore

Slijedi okršaj sa Srbijom, ekipom sličnog kvaliteta.

"Veliki meč za nas, jer nam pobjeda donosi eventualno lakšeg protivnika u narednoj rundi", zaključio je Spaić.

CRNA GORA - ŠPANIJA 7:11 (2:2, 2:3, 2:4, 1:2)

Fukuoka - Bazen "Marine Mese". Sudije: Stavridis (Grčka), Dervju (Francuska). Igrač više: Crna Gora 8 (2), Španija 8 (5).

Crna Gora: Andrić, Mačić, Perković 1, Averka 1, Čučković 1, Popadić 1, Đ. Radović, Đurđić 2, Ukropina 1, Spaić, Matković, V. Radović, Tešanović (devet odbrana).

Španija: Agire, Munaris 1, Granados 1, Sanauža 1, De Toro, Famjera 1, Baroso 1, Taulj, Perone 5, Maljarah, Bustos 1, Lorio (šest odbrana).

Bonus video: