Odavno ništa nije slučajno: Ne postoji prednost koja "ajkulama" garantuje pobjedu

Crnogorski vaterpolisti izgubili od Srbije na peterce, za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva će se boriti sa Hrvatskom

23443 pregleda 37 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Ne događa se tako često u vaterpolu, pogotovo ne na vrhunskom nivou, da neka ekipa izgubi utakmicu nakon prednosti od pet golova razlike.

Takav preokret se u 3. kolu na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki dogodio dva puta, a kao po navici se tu se nađe mjesto za crnogorsku reprezentaciju koja je izgubila meč u kojem je vodila 27 minuta.

"Ajkule" su nakon peteraca poražene od Srbije (17:15, u regularnom dijelu je bilo 13:13), iako su u prvoj četvrtini vodile 5:0, u drugoj imale četiri gola razlike, u trećoj tri...

"Nagrada" za takav poraz je treće mjesto u grupi i okršaj u osmini finala sa aktuelnim prvakom Evrope - za plasman među osam najboljih izabranici Vladimira Gojkovića igraće sa Hrvatskom (nedjelja od 10 časova).

To je, naravno, ono što su htjeli da izbjegnu, ali protiv Srbije jednostavno nisu umjeli da privedu meč kraju - to je najveća boljka ove generacije našeg nacionalnog tima.

Nije prvi put da prokocka veliku razliku, a sve češće se to dešava protiv timova koji nisu vrhunskog kvaliteta. Nije to više ni Srbija, kao što nije ni Crna Gora...

Ispostavilo se da je prednost od 5:0 u derbiju došla prerano, a za nju je Crnoj Gori trebalo svega četiri minuta i 37 sekundi.

Pogađali su redom Aljoša Mačić, Vasilije Radović, Đuro Radović, Kanstantin Averka i Dušan Matković, a Srbija je prvi gol postigla tek poslije pet minuta kada je u napadu s igračem više Petra Tešanovića matirao Nikola Jakšić.

Crna Gora je nakon osam minuta vodila 6:3, bolje je otvorila i drugi period (na polovini je bilo 8:4), ali su "delfini" već do kraja te četvrtine pokazali da se neće lako predati - smanjili su na 8:7 i najavili uzbuđenja u bazenu "Marine Mese".

Jakšić (tri pogotka) i Đorđe Vučinić (pet) držali su Srbiju u igri dok je naša selekcija bila mnogo bolja u bazenu, a onda je posljednja četvrtina lansirala i ostale igrače u timu Uroša Stevanovića.

Miroslav Perković na tačno šest minuta prije kraja pogodio za 12:10, potom su se raspucali Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Sava Ranđelović i Marko Radulović i doveli Crnu Goru na korak od provalije.

Aleksa Ukropina je dao gol za 13:13 na 19 sekundi prije kraja i donio peterce, ali u njima je samopouzdanje bilo na strani protivnika koji je pogodio sva četiri šuta...

S druge strane su promašili Đuro Radović (nije bio precizan ni u drugoj četvrtini kod rezultata 6:4 za Crnu Goru) i Dušan Matković čiji je šut odbranio Branislav Mitrović glavom...

"Teško je nešto reći... Ne možemo sigurno da budemo zadovoljni nakon što smo utakmicu otvorili sa 5:0 i praktično je kontrolisali i vodili preko tri i po četvrtine", rekao je Gojković.

Crnogorski tim, dakle, nije uradio dobar posao u grupi, doživio je poraze od Španije i Srbije, pa protiv Hrvatske (osvojila je drugo mjesto u grupi pobjedom nad Japanom - 17:12) mora da odigra najbolji meč u Fukuoki ako želi da sačuva nadu da može da se uključi u borbu za medalje.

"Vidjela se energija, igrači su se borili i imali veliku želju i agresivnost koja nam je donije početnu prednost. Nema potrebe da se sada vraćamo na ovu utakmicu, već da se okrenemo osmini finala", istakao je Gojković.

"Prvi presjek" nije dobar, a utisak je i da "ajkule" nisu mnogo naučile iz prošlogodišnjih nastupa na SP u Budimpešti i EP u Splitu. Tada je krajnji domet bio četvrtfinale, a sada je realno i ono daleko.

"Ovog puta je prevagnulo u korist Srbije, ali mislim da smo pokazali i bolju igru i veće zajedništvo. Nadam se da će nam se sve to negdje u budućnosti isplatiti", kazao je iskusni bek Uroš Čučković.

U četvfinale su se direktno plasirali Mađarska, Grčka, Italija i Španija.

Ako eliminiše Hrvate, naša selekcija će se za plasman u polufinale borila sa Grcima.

Parovi osmine finala (nedjelja):

SAD - Kanada 7.00

Australija - Francuska 8.30

Crna Gora - Hrvatska 10.00

Japan - Srbija 11.30

CRNA GORA - SRBIJA 15:17 - PETERCI (6:3, 2:4, 3:2, 2:4, 2:4)

Fukuoka - Bazen "Marine Mese". Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Spiritosanto (Sjedinjene Američke Države. Igrač više: Crna Gora 9 (5), Srbija 7 (6). Peterci: Crna Gor 1 (-), Srbija 2 (2).

Crna Gora: Andrić, Mačić 1, Perković 1, Averka 2, Čučković 1, Popadić, Vidović, Đ. Radović 1, Ukropina 2, Matković 3, V. Radović 2, Tešanović (15 odbrana).

Srbija: Mišović (sedam odbrana), Radulović 1, S. Rašović 1, Ranđelović 1, Lazić, Milojević, Drašović 1, Jakšić 3, Janković, Ubović 1, Vučinić 5, Mitrović (dvije odbrane).

Bonus video: