I to je vaterpolo - EP, SP i OI u istoj godini

Tri najveća vaterpolo takmičenja održaće se tokom 2024.

6090 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju vaterpolo uvijek može da se očekuje neočekivano, pa će tako 2024. godina vjerovatno biti jedinstvena u svijetu sporta.

Tri najveća vaterpolo takmičenja - Evropsko prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre - održaće se u istoj godini, a za sve je pomalo kriva i korona zbog je Mundijal koji se ovih dana održava u Fukuoki najprije pomjeren iz 2021. na 2022, pa na 2023.

Zbog toga je i šampionat svijeta u vodenim sportovima u Dohi, koji je bio zakazan za ovu godinu, morao da bude pomjeren za 2024.

"Luda" godina i za vaterpoliste Crne Gore (pod uslovom da obezbijede plasman na sva tri takmičenja) tako će početi već trećeg dana 2024. kada će se u izraelskoj Netanji održati Evropsko prvenstvo.

Samo mjesec kasnije, 2. februara, zakazano je Svjetsko prvenstvo u Dohi, a onda će se u julu održati i Olimpijske igre u Parizu.

Ono što je možda u ovokm trenutku i dobro za "ajkule" jeste činjenica da će ukoliko u nedjelju u osmini finala Svjetskog prvenstva ne preskoče šampiona Evrope Hrvatsku imati još nekoliko prilika da se plasiraju na Olimpijske igre.

Evropsko prvenstvo u Netanji donosi samo jednu kartu za Pariz, ali zato Mundijal u Dohi nove četiri.

Naravno, prije svega toga moraće da se izbore i za Dohu, a u Katar iz Fukuoke - uz već sigurne Španiju i Italiju - idu još četiri najbolje ekipe. Nakon toga, kao posljednja šansa za taj Mundijal ostaje još EP u Netanji sa kojeg će četiri ekipe ići u Dohu.

Bonus video: