Borba za četvrtfinale protiv Hrvatske: "Ajkule" moraju da prevaziđu sebe

Derbi koji su crnogorski vaterpolisti željeli da izbjegnu - igraju sa "barakudama" u osmini finala Svjetskog prvenstva u Fukuoki (10 časova). Ako slave, rival u četvrtfinalu biće im Grčka

9712 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Aniko Kovacs
Foto: Aniko Kovacs

Još od kada su bili poznati sastavi grupa i ukrštanje u nokaut fazi Svjetskog prvenstva u Fukuoki crnogorski vaterpolisti su odredili prvi cilj - da osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi D kako bi na taj način izbjegli eventualni okršaj sa Mađarskom ili Hrvatskom, favoritima grupe C.

Prva pozicija je realno bila daleko pored favorita Španije, ali je propuštena velika šansa da se dođe do pozicije broj dva. "Ajkule" su bile tek trećeplasirane - iza Španije i Srbije, koja je prije dva dana nanijela našoj selekciji težak poraz poslije preokreta i poslala je na megdan Hrvatima.

Crna Gora je, da je savladala Srbiju u meču u kojem je vodila 5:0 i imala prednost 27 minuta, mogla da se sastane sa Japanom, ali realnost je da za goli život u Fukuoki mora da se bori sa Hrvatskom, jednim od timova koji ne krije da želi medalju.

“Barakude” nisu moćne kao ranije, ali šta onda treba da se kaže za naš nacionalni tim koji na najvećim takmičenjima teško parira najboljim ekipama, a sve češće nailazi na probleme i kada naspram sebe ima realno slabije selekcije.

Timu Vladimira Gojkovića protiv aktuelnog prvaka Evrope treba utakmica kakvu nije odigrao odavno na ovom nivou - perfektno izdanje ako želi da ostane u borbi za medalju i zakaže meč sa Grčkom u četvrtfinalu u utorak.

Kako samo iz ove perspektive djeluje daleko potencijalni okršaj sa Helenima, ali u 32 minuta u vodi je sve moguće, a ova Hrvatska nije nepobjediva. Ima dovoljno mana koje bi crnogorska ekipa mogla da napadne...

"U nokaut fazi je svaka utakmica kao finale. Igramo protiv evropskog šampiona i spremićemo se da damo sve. Tako je bilo i protiv Srbije, na kraju nismo uspjeli, ali taj meč mora da se zaboravi i da gledamo naprijed", rekao je Kanstantin Averka, bjeloruski internacional u kapici sa crnogorskim grbom.

SPAIĆ: ŠANSA U PLIVANJU I AGRESIVNOSTI

Crna Gora ima šansu samo ako bolan poraz od "delfina" nekako ostavi iza sebe. To nije lako, jer su se ponovili "demoni prošlosti" - sada i ova nova, mlađa generacija zna kako je bilo mnogo većim imenima u našem timu koji su na najvećim takmičenjima često znali da iz velikog plusa odu u minus i rijetko kada se vrate...

"Možemo očekivati egal utakmicu, na jednu loptu. Glavni aduti Hrvata su na poziciji beka i centra, gdje imaju Josipa Vrlića na kojeg moramo da se fokusiramo. Tražićemo šansu kroz jak ritam, plivanje i veliku agresivnost kao u duelima sa Španijom i Srbijom, što možda Hrvatskoj neće odgovarati", poručio je centar Vladan Spaić.

TUCAK: NEVJEROVATNO KAKO JE CRNA GORA IZGUBILA...

Selektor Hrvatske Ivica Tucak je u periodu od 2009. do 2012. vodio Jadran iz Herceg Novog, već 11 godina je na klupi "barakuda" s kojima je osvajao evropsku i svjetsku titulu, olimpijsko srebro...

Kao neko ko toliko traje na najvećoj sceni, dobro je i upoznat sa radom crnogorske selekcije.

"Poznajem dobro crnogorske igrače i selektora, poznajem i taj sistem i način razmišljanja. Znam da će nam biti teško, jer su Crnogorci vrh svjetskog vaterpola. Uvijek su među osam najboljih, mada im u posljednje vrijeme izmiču medalje. U pitanju je kompaktna i dinamična mlada ekipa u kojoj svako zna svoju ulogu i ne smijemo da upadnemo u taj ritam", rekao je Tucak.

Iskusni trener je gledao meč Crne Gore protiv Srbije i priznaje da nije mogao da vjeruje kako je završen - pobjedom "delfina" na peterce.

"Crna Gora je bila toliko dominantna u dvije i po četvrtine da mi je nevjerovatan način na koji je izgubila. Ali, to mi dodatno daje oprez pred našu utakmicu. Naš rival ima mane, nadam se da ćemo ih iskoristiti", zaključio je Tucak.

Crna Gora je samo dva puta u istoriji ispadala u osmini finala najvećih takmičenja. Oba puta se to dogodilo na Svjetskom prvenstvu - u Rimu 2009. godine je tada jednog od favorita za zlato šokirala Njemačka, a 10 godina kasnije u Gvangdžuu bolja je bila Australija.

Parovi osmine finala:

SAD - Kanada 7.00

Australija - Francuska 8.30

Crna Gora - Hrvatska 10.00

Japan - Srbija 11.30

Četvrtinale (utorak):

Crna Gora/Hrvatska - Grčka

Italija - Japan/Srbija

Mađarska - SAD/Kanada

Španija - Australija/Francuska

Bonus video: