"Ajkule" ne žele da se zaustave: Neka bude kao protiv Hrvatske

Crnogorski vaterpolisti u utorak od osam sati ujutru protiv Grčke igraju meč četvrtfinala Svjetskog prvenstva u Fukuoki. Tim Vladimira Gojkovića pun samopouzdanja nakon što je eliminisao Hrvate vidi šansu da na putu ka polufinalu nadigra i aktuelnog olimpijskog vicešampiona

33039 pregleda 122 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

U nedjelju je u Fukuoki savladan aktuelni prvak Evrope Hrvatska, crnogorskim vaterpolistima sada na putu ka polufinalu Svjetskog prvenstva stoji tim koji je prije dva ljeta na Olimpijskim igrama igrao finale.

Grčka je naredni protivnik “ajkula”, još jedan tim koji je u Japan doputovao s namjerom da se bori za medalju, ali koji - kao i Hrvatska - nije nepobjediv, niti treba da ima strahopoštovanje izabranika Vladimira Gojkovića.

Naša selekcija je protiv Hrvata odradila lavovski dio posla, pokazala da može i umije da sruši objektivno boljeg rivala - ta “iskra” je bila neophodna novoj generaciji nakon što je posljednje dvije godine na najvećim takmičenjima uvijek protiv velikih timova ostajala na korak od iznenađenja.

Sada kada je ta barijera prevaziđena vjerovatno ni Helenima nije svejedno pred četvrtfinalni duel koji je zakazan za utorak u osam sati ujutru.

"Grci su veoma ozbiljna ekipa, ne smijemo da zaboravimo da se sastajemo sa olimpijskim vicešampionom koji ima izuzetne pojedince. Grčku krasi i to da u sastavu ima odlične mlade igrače", rekao je Dušan Matković. Matković kakav je viđen protiv Srbije u grupi i Hrvatske u osmini finala je neophodan Crnoj Gori za sve napadačke ideje.

Bivši kapiten Primorca, koji je nakon epizode u Barseloneti pojačao francuski Nojzi le Sek, postigao je sedam golova u posljednje dvije utakmice - četiri protiv "barakuda", posljednji je bio pobjedonosni. Samo da nastavi u tom ritmu...

"Moramo da utakmicu otvorimo što boljim plivanjem. Da uradimo sve da se odmah nametnemo, da igramo u ritmu koji nam odgovara i da ubrzamo... Ako to uspijemo imaćemo dobre šanse da pobijedimo", poručio je Matković.

DUEL SA HRVATSKOM EMOTIVNI ROLERKOSTER

Grci su do četvrtfinala Svjetskog prvenstva posao odradili bez greške - upisali su tri pobjede (nad Kanadom, Kazahstanom i Sjedinjenim Američkim Državama).

Dušan Matković, Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

U derbiju grupe protiv SAD, koji je bio direktan duel za prvo mjesto, preokrenuli su i slavili uprkos minus od pet golova (9:4).

Crna Gora je, s druge strane, imala znatno teži posao i odigrala je utakmicu više do sada, ali je sasvim zasluženo među osam najboljih...

"Meč sa Hrvatskom je bio emotivni rolerkoster. Ponosan sam na ekipu, posebno zbog vjere u pobjedu koja je bila na nevjerovatnom nivou. Prekinuli smo seriju poraza protiv velikih timova i nadam se da će to da nam da krila da u naredne utakmice uđemo što jače i bolje", jasan je Matković.

POPADIĆ: OVO NE MOŽE DA BUDE PREKRETNICA

Bek Vlado Popadić vjeruje da je Grčka za nijansu lakši rival od Hrvatske.

"Ovaj duel bi mogao da bude prekretnica. Uvijek su takva četvrtfinala, jer znate da vas pobjeda vodi u borbu za medalje. Ako uđemo u polufinale onda ćemo sigurno i sebi dokazati da možemo da igramo na najvećem nivou u kontinuitetu. Bila bi to svakako poruka i drugim selekcijama da moraju ozbiljno da računaju na nas", rekao je Popadić.

Grčka u Fukuoku nije došla kompletna. Nedostaje Angelos Vlahopulos, ali tandem centara Konstadinos Kakaris - Dimitrios Nikolaidis je ono što okupira veliku pažnju naše selekcije.

"Poznajemo ih još iz juniorskih dana, to je vjerovatno najbolji tandem centara na svijetu. Trudićemo se da Grke opteretimo presingom i plivanjem, naša forma ide uzlaznom putanjom na Svjetskom prvenstvu i vjerujem da možemo do trijumfa", istakao je bek Aljoša Mačić.

Optimista je i "sidraš" Miroslav Perković:

"Grčka ne igra na nivou na kojem smo navikli da je gledamo, možda zato što im fali Vlahopulos koji je lider u organizaciji napada, ali i u odbrani je uvijek taj koji postavlja stvari. Mislim da smo u ovom momentu na sličnom nivou i da imamo pravo da se nadamo da možemo u polufinale".

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Vaterpolisti Crne Gore
foto: Orange Pictures/VPSCG

Grčka je pobijedila u posljednja dva duela na najvećim takmičenjima protiv Crne Gore.

Prošle godine je na Evropskom prvenstvu u Splitu u razigravanju za plasman od 5. do 8. mjesta slavila 14:12, a 2021. je bila bolja u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju - tada je slavila ubjedljivo (10:4) prije nego je kasnije u finalu izgubila od Srbije...

Pobjednik sjutrašnjeg duela u polufinalu će se sastati sa boljim iz meča Italije i Srbije koji počinje u 9.30. Sastaju se još Mađarska - SAD (11) i Španija - Francuska od 12.30.

Bonus video: