Malo je nedostajalo za polufinale: Nema medalje na SP ni nakon 10 godina

Crnogorski vaterpolisti posustali u uzbudljivom četvrtfinalnom duelu protiv Grčke (10:9) i igraće za plasman od 5. do 8. mjesta na Svjetskom prvenstvu. Ako slave u posljednja dva duela u Fukuoki (naredni rival je Italija) "ajkule" će izboriti plasman na naredno planetarno takmičenje u Dohi

36419 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Fina.org
Foto: Fina.org

Nagrada za odlična izdanja je izostala, crnogorski vaterpolisti su četvrti put zaredom na najvećim takmičenjima stali u četvrtfinalu.

Na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki ih je, baš kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, od borbe za medalju odvojila Grčka - slavila je 10:9 i prekinula san "ajkula" da nakon 10 godina mogu do odličja na planetarnim turnirima.

Šteta, tim Vladimira Gojkovića je poražen, ali je to uradio ponosno u okršaju sa olimpijskim vicešampionom koji u bazenu "Marine Mese" nije ostavio utisak bolje ekipe.

Jeste očigledno "namazaniji" za uzbudljivu zavšnicu u kojoj je praktično sve stalo u jednu ili dvije lopte - odbranu s igračem manje ili napad s igračem više.

Ili jedno i drugo - Crna Gora je pogodak koji je koštao poraza primila praktično iz nemoguće pozicije sa krila kada je Petra Tešanovića matirao Dimitrios Skubakis u ulasku u posljednji minut, da bi kasnije Miroslav Perković iz odlične pozicije umjesto mreže zatresao prečku...

"Bila je velika borba i ogromna želja kod naših igrača. Izvanredno smo odigrali posljednje dvije četvrtine, fantastičnom odbranom "poništili" slabiji početak... Imali smo i dominaciju, uprkos velikom broju isključenja i naravno da ostaje žal", rekao je Gojković.

Vladan Spaić, Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Fina.org

Crna Gora protiv Helena nijednom nije vodila. Imala je i tri gola minusa u finišu druge četvrtine (6:3), ali je u nastavku došla do ritma koji je željela. Prvi put je naša selekcija izjednačila u sedmom minutu trećeg perioda (strijelac je bio Aleksa Ukropina za 7:7), potom je propuštala šanse da konačno natjera rivala da juri zaostatak.

Nema tu mnogo filozofije - ključno je bilo to što su "ajkule" u posljednjoj četvrtini pogodile samo jednom iz pet napada s igračem više, neke akcije je olako propuštala i olakšala posao Grčkoj.

"Ovi igrači su partijama na Svjetskom prvenstvu pokazali da opet mogu da igraju sa najboljima, da u te mečeve ulaze potpuno ravnopravni. Nije lako poslije ovakvog poraza, ali probaćemo da se oporavimo i odigramo mečeve sa plasman", istakao je Gojković.

Miroslav Perković je nakon utakmice osjetio potrebu da se na neki način opravda javnosti, jer se ispostavilo da je tragičar - 16 sekundi prije kraja je promašio šut kojim bi gotovo izvjesno donio svom timu peterce. Mada je Crna Gora protiv Grka šansu prokockala mnogo ranije...

"Dobra utakmica sa lošim krajem po nas. Bili smo blizu, na kraju je presudio taj jedan šut - Grci su pogodili gotovo iz mrtvog ugla, a ja zatresao prečku... Sreća nije bila uz nas", poručio je centar Novog Beograda i dodao:

"Mislim da je većina igrača - zajedno sa mnom - izgorela u želji uoči utakmice. Pobijedili smo prvaka Evrope Hrvatsku u osmini finala, protiv olimpijskog vicešampiona zaslužili makar da odlučuju peterci, ali mislim da možemo još više i bolje. Nadam se da će tako i biti", zaključio je Perković.

Vaterpolo reprezentacija Grčke
foto: Fina.org

Crna Gora ima za šta da igra u nastavku takmičenja gdje je čeka borba za plasman od petog do osmog mjesta - mora da slavi u obje utakmice ako želi da već u Fukuoki izbori vizu za naredno SP čiji je domaćin Doha.

Tako su se već plasirali polufinalisti sa ovog turnira Srbija, Mađarska, Grčka, Španija, kao i Italija kao finalista Svjetskog kupa.

Prvi rival na tom putu našoj selekciji su Italijani, taj meč je na programu u četvrtak u sedam sati po našem vremenu.

CRNA GORA - GRČKA 9:10 (1:2, 3:4, 3:1, 2:3)

Fukuoka - Bazen "Marine Mese". Sudije: Margeta (Slovenija), Kovač Čatloš (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 15 (6), Grčka 13 (4), Peterci: Grčka 3 (3).

Crna Gora: Andrić, Mačić, Perković, Averka 1, Čučković, Popadić 1, Vujović, Đ. Radović 3, Ukropina 2, Spaić 1, Matković 1, Radović, Tešanović (šest odbrana).

Grčka: Cerdevas (devet odbrana), Genidunias 5, Skubakis 1, Gjuvecis 1, Fudulis, Papanastasiu, Dervisis, Argiropulos 2, Alafragkis, Kakaris 1, Nikolaidis, Kalogeropulos, Corcatos.

Bonus video: