Mađarska uz VAR skinula krunu Španiji, moćna Grčka prvi put u finalu SP

Finalisti iz Fukuoke izborili su plasman i na Olimpijske igre u Parizu, u subotu od 11 sati odlučiće ko će biti novi vladar planete

21825 pregleda 126 reakcija 29 komentar(a)
Super centri Grčke: Konstantinos Kakaris i Dimitrios Nikolaidis, Foto: worldaquatics
Super centri Grčke: Konstantinos Kakaris i Dimitrios Nikolaidis, Foto: worldaquatics
Ažurirano: 27.07.2023. 13:20h

Moćna Grčka i vječno dobra Mađarska - Svjetsko prvenstvo u Fukuoki dobilo je finaliste.

"Heleni" su u prvom polufinalu vaterpolo Mundijala "razbili" Srbiju sa 13:7, dok je u mnogo dramatičnijem drugom meču Mađarska srušila aktuelnog šampiona Španiju - 12:11, i to golom u posljednjoj sekundi utakmice.

Pogodak za veliko slavlje postigao je Kristijan Manherc - lopta je "plesala" po zamišljenoj gol liniji, a na kraju je VAR potvrdio, Mađarska je ponovo u finalu.

Posljednji put ova velika selekcija bila je šampion 2013. kada je u finalu savladala Crnu Goru.

Veliko finale na programu je u subotu od 11 sati, dok će se od šest sati u meču za treće mjesto sastati Srbija i Španija.

Podmlađena Srbija uspjela je da iznenadi Italiju u četvrtfinalu, ali i borbi za finale Svjetskog prvenstva protiv moćne Grčke nije imala ni najmanju šansu.

"Delfini" su udarili u zid ekipe koju sa klupe vodi Teodoros Vlahos - Grčka je sa sigurnih i zastrašujućih 13:7 savladala Srbiju i plasirala se u finale vaterpolo Mundijala. Prvo u istoriji ove zemlje.

Nikada do sada Grčka nije igrala ni u finalu Evropskog prvenstva, dok je na Olimpijskim igrama tu barijeru "probila" prije dvije godine u Tokiju kada je osvojila srebrnu medalju. Plasmanom u finale u Fukuoki, obezbijedila je nastup i na sljedećim Igrama u Parizu.

Predvođena jednim od najboljih svjetskih centara Konstantinosom Kakarisem Grčka je pitanje pobjednika praktično riješila početkom treće četvrtine kada je otišla na velikih 7:2, a do kraja je nastavila da igra u istom ritmu.

"Helene" su do pobjede vodili upravo Kakaris i Stilijanos Argiropulos sa po tri gola, dok je fenomenalan na golu bio i Emanuil Cervedas sa 11 odbrana.

Već viđeno na ovom turniru - bolji od ostalih u redovima Srbije bili su Strahinja Rašović i Nikola Jakšić, koji su postigli po dva pogotka.

U drugom polufinalu Španija je uglavnom vodila, ali se Mađarska uvijek vraćala - da bi na kraju presudio pomenuti Manherc.

Upravo je on bio najefikasniji igrač Mađarske sa tri pogotka, dok su po dva gola postigli Gergo Zalanki i Silard Janšik.

Po dva gola za Španiju postigli su Alberto Munariz, Bernat Sanauža i Felipe Perone.

SP FUKUOKA 2023.

Polufinale

Grčka - Srbija 13:7

Mađarska - Španija 12:11

FINALE, subota 11.00h

Grčka - Mađarska

Za treće mjesto, 6.00h

Srbija - Španija

Za 7. mjesto, 04.30

Crna Gora - SAD

Bonus video: