Poraz od Grčke "nokautirao" crnogorske vaterpoliste: Bez prave energije niko nema šansi protiv Italije

"Ajkule" porazom od Italijana (10:6) izgubili šanse da se kroz turnir u Fukuoki plasiraju na naredno Svjetsko prvenstvo

19354 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Crnogorski vaterpolisti su imali dovoljno motiva da se suprotstave Italijanima u prvom od dva meča za razigravanje od 5. do 8. mjesta na Svjetskom prvenstvu, ali kao da tijelo jednostavno nije slušalo.

Paklen ritam, četiri vezane utakmice od kojih je svaka bila važnija nego ona prethodna, učinio je da "ajkule" protiv "setebela" ostanu bez energije i benzina koji bi ih vukao naprijed.

Na kraju, rezultat 10:6 apsolutno oslikava stanje u bazenu "Marine Mese", jer je tim Alesandra Kampanje imao potpunu kontrolu utakmice. Slomio je otpor našeg nacionalnog tima sredinom treće četvrtine, a da nije promašivao ogroman broj šansi u prvom poluvremenu vjerovatno bi utakmica i ranije bila izgubljena za izabranike Vladimira Gojkovića.

Kako god, ključan je bio period od osam i po minuta bez gola - od sredine drugog do sredine trećeg perioda - kada je Italija serijom 5:0 povela 6:2.

Imala je Crna Gora potom trzaj, smanjila na 6:4 i promašila napad s igračem više da priđe na minus jedan. Već u narednom napadu je Italija preko Edoarda di Some pobjegla na 7:4 i više se nije osvrtala...

Ništa u igri Crne Gore nije podsjećalo na duele sa Grčkom, Hrvatskom i Srbijom, pa i onaj protiv Španije u 2. kolu grupne faze u kojem je crnogorska selekcija bila u igri sve do sredine posljednjeg perioda.

A kada Crna Gora, gdje su stvari na oba kraja bazena podređene timu, nije na maksimumu onda su porazi od četiri ili pet golova razlike protiv velikana - surova realnost.

"Da je ovo bila utakmica polufinala možda bi se na adrenalin izvukla energija, ali protiv Italijana smo u fizičkom dijelu bili inferiorni. Možda je i kriterijum suđenja bio takav da je dozvoljen presing protivnika po cijelom bazenu, ali na to ne treba da se žalimo", rekao je Gojković.

Dok se Crna Gora mučila u bazenu, Italija je "letjela", iako nije imala apsolutno nikakav imperativ s obzirom na to da se ranije plasirala na naredno SP.

"Jednog dana bi trebalo i to da se analizira: kako je jedna Italija, koja je vicešampion planete, ušla u ovu utakmicu. To treba da nam bude pravi primjer", dodao je Gojković.

A riječi Sandra Kampanje govore kakav je mentalitet Italijana.

"Poraz u četvrtfinalu od Srbije na peterce smo svi teško podnijeli, i to je bio veliki pad za nas. Ipak, željeli smo da pokažemo koliko možemo - s tim karakterom smo ušli u meč protiv rne Gore. Moramo da nastavimo da vjerujemo u sopstvene mogućnosti i da pokažemo više u budućnosti", istakao je Kampanja.

Poraz od Italijana znači da Crna Gora (morala je da bude petoplasirana) kroz turnir u Fukuoki nije stigla do vize za naredni svjetski šampionat koji se u februaru 2024. održava u Dohi.

Ovako, ostao je još jedan gotovo nebitan meč - sa Sjedinjenim Američkim Državama za sedmu poziciju koji se igra u subotu rano ujutru (4.30 po našem vremenu).

"Rekao sam i prije početka turnira da ova ekipa ima kvalitet i kapacitet. Mislim da je to pokazala. Ako na ovom takmičenju nije došao rezultat, siguran sam da će doći na prvom narednom", poručio je Stefan Vidović.

Finalisti Grčka i Mađarska su kroz ovaj turnir izborili plasman na Olimpijske igre, te osigurali vizu za naredno SP.

Pored Helena i Mađara u Dohu idu još Srbija i Španija, kao i Francuska koju čeka okršaj sa peto mjesto sa Italijom.

Kako su Italijani put na SP izborili kroz Svjetski kup (kao finalisti, zajedno sa Špancima ) to je "trikolorima" današnjom pobjedom nad Sjedinjenim Američkim Državama otvorilo vrata takmičenja u Kataru.

Raspored posljednjeg dana SP (subota):

Za sedmo mjesto

Crna Gora - SAD 4.30

Za peto mjesto

Italija - Španija 9.30

Za bronzu

Srbija - Španija 6.00

Finale

Mađarska - Grčka 11.00

CRNA GORA - ITALIJA 6:10 (1:1, 1:3, 2:3, 2:3)

Fukuoka - Bazen "Marine Mese". Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Kovač-Čatloš (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 10 (3), Italija 10 (3). Peterci: Crna Gora 1 (-), Italija 1 (1).

Crna Gora: Andrić, Mačić, Perković 3, Averka 1, Popadić, Vujović, Vidović, Đ. Radović 1, Ukropina 1, Spaić, Matković, V. Radović, Tešanović (devet odbrana).

Italija: Del Lungo (13 odbrana), Di Fulvio 1, Damonte 3, Marcijali 1, Veloto 1, Kanela 1, Rencuto-Jodiće, Ećenike 1, Prešuti, Bruni 1, Di Soma 1, Kondemi.

Bonus video: