Ajkule u Diviziji 1 čekaju rivale na EP

Zajedno sa Crnom Gorom u četvrtom šeširu jače divizije nalazi se Gruzija, a potencijalni rivali na Evropskom prvenstvu biće joj Hrvatska, Mađarska (šešir 1), Španija, Italija (šešir 2), Grčka i Francuska (šešir 3)

3354 pregleda 1 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore (arhiva), Foto: Orange Pictures/VPSCG
Vaterpolisti Crne Gore (arhiva), Foto: Orange Pictures/VPSCG

Na mjestu gdje se spajaju Evropa i Azija, u izraelskoj Netanji, vaterpolisti Crne Gore će sjutra (utorak, 16 sati) saznati imena rivala na šampionatu Evrope koje se u januaru održava u tom gradu.

"Ajkule" će se na žrijebu naći u posljednjem šeširu, ali u dviziji A, pošto će naredno prvenstvo biti prvo u novom formatu – sa selekcijama koje su raspoređene u dvije divizije, na osnovu rezultata na prethodnom prvenstvu i kvalifikacija.

Zajedno sa Crnom Gorom u četvrtom šeširu jače divizije nalazi se Gruzija, a potencijalni rivali na Evropskom prvenstvu biće joj Hrvatska, Mađarska (šešir 1), Španija, Italija (šešir 2), Grčka i Francuska (šešir 3).

Žrijeb za EP u vaterpolu
foto: VPSCG

Zanimljivo u Diviziji 2 je velesila Srbija, nakon razočaravajućeg plasmana na prethodnom prvenstvu Evrope.

Peti šešir tako čine reprezentacije iz te divizije - osim "delfina" još Holandija, Njemačka i Rumunija, dok se u šestom nalaze Izrael, Malta, Slovačka, Slovenija.

Osam najboljih timova činiće Diviziju 1, a ostalih osam Diviziju 2,a selekcije iz obje divizije biće podijeljene u dvije grupe sa po četiri reprezentacije.

Prva dva tima iz grupa Divizije 1 plasiraće u četvrtfinale, dok se trećeplasirani i četvrtoplasirani timovi u osmini finala sastaju sa prva dva tima iz grupa Divizije 2.

Šampionska kruna u Netanji znači i plasman na Olimpijske igre u Parizu, a ukoliko šampion Evrope postane Mađarska, Grčka ili Francuska - koje već imaju olimpijsku vizu - sljedeća najbolje plasirana selekcija naći će se u Parizu.

Osim EP u Netanji, momke Vladimir Gojkovića u narednoj godini očekuje i Svjetsko prvenstvo u Dohi, a ako sve bude po planovima i Igre u Parizu.

DIVIZIJA 1

  • Šešir 1: Hrvatska, Mađarska
  • Šešir 2: Španija, Italija
  • Šešir 3: Grčka, Francuska
  • Šešir 4: Crna Gora, Gruzija

DIVIZIJA 2

  • Šešir 5: Holandija, Njemačka, Srbija, Rumunija
  • Šešir 6: Izrael, Malta, Slovačka, Slovenija

Bonus video: