Oproštaj od Porobića: "Veliki, dobar čovjek, koji je unosio toplinu i vedrinu u svaki razgovor"

Od legendarnog vaterpolo trenera se oprostili predsjednik i premijer države, VPSCG, Primorac, Jadran, njegovi bivši igrači...

18642 pregleda 10 komentar(a)
Porobić, Foto: Savo Prelević
Porobić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2023. 16:46h

Sportska Crna Gora danas je ostala bez velikog imena - Petar Porobić, vaterpolo legenda, preminuo je u 67. godini.

Od Porobića su se oprostili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Dritan Abazović, vaterpolo klubovi Primorac i Jadran, ali i njegovi igrači iz zlatne Malage Nikola Janović i Milan Tičić...

"Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti našeg cijenjenog sportskog stručnjaka i selektora vaterpolo reprezentacije Petra Porobića. U ovom tužnom danu za sport, želim da mu odam počast i zahvalim što je predvodio našu zemlju do najvećeg uspjeha u istoriji vaterpola - zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi, ali i za njegov ukupan doprinos razvoju sporta u Crnoj Gori", napisao je Milatović na platformi X.

Dodao je da je Porobić za sobom ostavio neizbrisiv trag.

"Njegov odlazak je veliki gubitak, ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, već i za sve poštovaoce sporta i crnogorsko društvo u cjelini", naglasio je Milatović.

Premijer Dritan Abazović je nagalsio da su Porobićeva pojava, njegov rad i rezultati, bili više od sporta i da zato tuguje cijela Crna Gora.

"Sa nevjericom i najdubljom žalošću, primio sam vijest da nas je napustio jedan od najvećih sportskih pedagoga, džentlmena i trenera koje je iznjedrila naša sportska nacija. Gospodin Petar Porobić dokazao je i potvrdio svoju veličinu rezultatima na bazenima širom svijeta - od Kotora, Novoga i Bečeja, preko Montreala, Malage i Berlina, do Pekinga", saopštio je Abazović.

Dodaje da će Crna Gora uvijek sa ponosom sjećati evropskog zlata.

"Čiji je glavni starteg upravo bio ovaj odvažni Bokelj, koji je umio da bude dostojanstven i skroman u velikim i mnogobrojnim pobjedama i rijetkim porazima. Nema priče o crnogorskom sportu koja će moći da zaobiđe Petrovu veličinu. Njegova zlatna zvijezda ostaje da sija kao putokaz i izazov svima koji kreću putem najveće sportske slave", naveo je Abazović.

Od Porobića se oprostio i Vaterpolo savez Crne Gore.

"Petar će ostati upamćen kao neko ko je kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori, osvojivši sa svojim 'ajkulama' zlato na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Malagi", naveli su iz VPSCG.

Ističu njegovu veliku trenersku karijeru.

"Kao selektor Srbije i Crne Gore je pokorio svijet u Montrealu 2005, a sa puno uspjeha je vodio i Jadran s kojim je igrao finale Lige šampiona. Porobić je posljednji angažman imao u Kini, prije toga je vodio selekciju Njemačke, a sa ženskom selekcijom Kine je učestvovao na Olimpijskim igrama u Tokiju. Igračku karijeru vezao je za Primorac, gdje je uplovio i u trenerske vode. Imao je i drugih interesovanja, ali ljubav prema vaterpolu bila je i ostala na prvom mjestu", piše u saopštenju VPSCG.

Simonović: Veliki, dobar čovjek, koji je unosio toplinu i vedrinu u svaki razgovor

Od Porobića se oprostio predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović.

"Duboko me je potresla vijest da je Petar Porobić, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u crnogorskom sportu, iznenada preminuo u 67. godini. Petar Porobić, čija su predanost i dostignuća zauvijek obogatila mozaik crnogorskog sporta, ali i živote svih nas koji smo ga poznavali."

Simonović je rekao da je bogata karijera trenera Porobića bila dokaz njegove ljubavi prema vaterpolu i njegovih nevjerovatnih trenerskih sposobnosti.

"Među mnogim dostignućima koja su obogatila njegovo izvanredno putovanje, njegova uloga kao selektora crnogorske vaterpolo reprezentacije tokom Evropskog prvenstva 2008. godine u Malagi ostaje nezaboravan trenutak. Pod njegovim vođstvom, Crna Gora je postigla svoj najveći uspjeh u istoriji, osvojivši željenu zlatnu medalju. Njegova sposobnost da inspiriše i usmjerava naše sportiste prema pobjedama bila je zaista izvanredna."

"Jedan od najdragocjenijih trenutaka u istoriji sporta naše zemlje bio je nesumnjivo i prvi nastup Crne Gore na Olimpijskim igrama nakon obnove nezavisnosti. Trener Porobić igrao je ključnu ulogu u crnogorskom timu u Pekingu 2008. godine, gdje su naši sportisti s ponosom predstavljali našu zemlju. Njegovo vođstvo i mentorstvo tokom tog istorijskog događaja zauvijek će ostati urezani u naše pamćenje."

Simonović je rekao da Petar Porobić nije bio samo veliki crnogorski trener, već i veliki, dobar čovjek, koji je unosio toplinu i vedrinu u svaki razgovor.

"Bio je mentor i prijatelj, i uzor brojnim sportistima i budućim trenerima. U ime Crnogorskog olimpijskog komiteta izražavam najdublje saučešće porodici trenera Porobića. Dijelimo vašu tugu i gubitak, i vječno ćemo čuvati nasljeđe koje je ostavio. Njegova uspomena će nastaviti da inspiriše generacije sportista i trenera u Crnoj Gori i širom svijeta.Počivaj u miru, dragi Pero", kazao je Simonović.

Oprostili se Primorac i Jadran

Vaterpolo klub Primorac podsjetio je na Porobićevu karijeru.

"Legendarni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić, preminuo je iznenada u 67. godini. Igrao je u VK Primorac i bio omladinski reprezentativac Jugoslavije. Trenerskim pozivom se bavio od 1982. godine, a bio je na kormilu VK Primorac, VK Bečej, Jadrana iz Herceg Novog i ruskog Šturma. Porobić je predvodio šampionske generacije-Crnu Goru na Evropskom prvenstvu 2008. godine kada su osvojili zlato u Malagi, kao i Srbiju i Crnu Goru 2005. godine, kada su osvojili svjetsko zlato. Vodio je i reprezentacije Njemačke i Kine. najiskrenije saučešće porodici", objavio je Primorac na Fejsbuku.

Porobić je sa uspjehom vodio i naš drugi najveći klub - Jadran iz Herceg Novog sa kojim je igrao finale Lige šampiona.

"Izuzetan strateg, od 1997. slijedi njegovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je predvodio do tri titule prvaka bivše zajedničke države, uz dva osvojena Kupa, ali i jedno finale LEN Lige šampiona. U Jadranu je bio trener do 2008. godine. U državnoj selekciji SR Jugoslavije, a potom i Državne zajednice SCG bio je 1999, najprije kao pomoćnik. Nacionalni tim preuzeo je 2004. godine, a godinu kasnije je sa fantastičnom selekcijom koju je predvodio stigao do svjetskog zlata", kažu iz Jadrana.

Nakon obnove nezavisnosti, dodaju, preuzeo je našu reprezentaciju, koju je vodio od prve prijateljske utakmice, sve do 2011. godine.

"Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije. Crnu Goru je kao selektor predvodio i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, kada su 'ajkule' stigle do polufinala", dodaju.

Janović, Tičić, Premuš...

Nikola Janović je bio jedan od Porobićevih najboljih igrača, sa kojim je sarađivao u selekcijama Jugoslavije i Crne Gore, kao i u Jadranu.

"Dragi moj, Pero. Treneru, selektoru, prijatelju. Hvala ti na svemu što si mi pružio, na svakom savjetu, lekciji, podršci. Veliki uvijek ostaju veliki, jer ih njihova djela čine besmrtnim. Mnogo tužan dan za sve nas", napisao je Janović.

Dio reprezentacije koju je Porobić 2008. doveo do zlatne evropske medalje bio je i Milan Tičić.

"Zbogom Pero! Zbogom prijatelju, treneru, učitelju. Hvala ti za sve one naše sportske uspone i padove. Hvala ti što si nas predvodio onog 13. jula kada smo se popeli na krov Evrope. Hvala ti što sam imao privilegiju biti dio tvog tima. Počivaj u miru dragi Pero", objavio je Tičić.

Nekadašnji hrvatski centar Danijel Premuš sa Porobićem je sarađivao u Jadranu.

"Zbogom, Pero. Hvala ti na svemu što si me naučio. Čekao sam te u Rijeci da se ispričamo, ali te nisam dočekao. Jako sam tužan - jako. Iskreno saučešće porodici", napisao je Premuš na Fejsbuku.

Iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada su istakli da je Porobić bio njihov veliki prijatelj.

"Iznenadni odlazak legende i dokazanog prijatelja našeg Sekretarijata, tužan dan za crnogorski vaterpolo, sport, ali i Crnu Goru uopšte. Porobić je biio jedan od onih koji su najzaslužniji za ponovni početak vaterpola u Podgorici i neko ko je savjetima i konkretnim radom uticao na promociju vaterpola u našem gradu. Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada iskazuje najdublje saučešće porodici Porobić", navodi se u saopštenju.

Bonus video: