Pamtimo i Mančester i Malagu, hvala za prvu sportsku radost

Legendarni vaterpolo trener Petar Porobić preminuo u 67. godini - njegovo nasljeđe u crnogorskom vaterpolu i sportu ostaje ogromno

28606 pregleda 328 reakcija 28 komentar(a)
Porobić, Foto: Reuters
Porobić, Foto: Reuters

Bili su to dani nakon obnove nezavisnosti, puni neizvjesnosti, puta u nepoznato... A, on je tada kao prvi selektor - iz nepoznatog - vaterpolo reprezentaciju Crne Gore odveo do trona, do evropskog vrha, do priče koja ostaje za sva vremena...

Legendarni trener Petar Porobić preminuo je danas u 67. godini, ali njegovo nasljeđe u crnogorskom vaterpolu i sportu ostaje ogromno, nešto na čemu treba da odrastaju naredne generacije...

Gospodin iz Kotora već je imao veliko iskustvo kada je nakon 2006. krenuo u stvaranje evropskog prvaka - bio je u stručnom štabu velikih jugoslovenskih trenera Ratka Rudića i Nenada Manojlovića, a nekadašnju državu samostalno je doveo do svjetskog zlata 2005.

A, onda je zaplivao u nepoznato sa Crnom Gorom... Kao nova država Crna Gora je morala da krene praktično od nule.

"U tom trenutku nismo ni znali da li ćemo imati priliku da uđemo u proces kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Malagi i Olimpijske igre u Pekingu. Tri mjeseca smo bili u potpunoj neizvjesnosti", pričao je u godinama nakon Malage Porobić.

Petar Porobić
foto: Germany Water Polo

Ipak, ubrzo su stigle vijesti da Crna Gora počinje svoju priču - istina sa dna, od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u diviziji B, sa selekcijama mnogo skromnijeg kvaliteta.

Nakon toga uslijedilo je i EP niže divizije u Mančesteru, koje će na neki način - iako daleko od kvaliteta kakvo ima A šampionat - ostati jednako za pamćenje, jer je upravo u engleskom gradu fudbala počela da se piše istorija crnogorskog vaterpola.

"Rekao bih da je upravo taj cijeli put bio i presudan u Malagi, on je homogenizovao ekipu", govorio je Porobić.

Petar Porobić
foto: Reuters

Da je stvorio moćnu selekciju Porobić je znao već nakon prvog kola Evropskog prvenstva u Andaluziji kada su njegovi momci savladali domaćina Španiju. Do kraja su pred "ajkulama" padali Grčka, Mađarska, Slovačka, Hrvatska (od koje su bili poraženi u grupi) i na kraju, 13. jula 2008, u velikom finalu Srbija.

"Pokazali smo da smo dio vaterpolo istorije - iznenadili smo i sami sebe. Pojavili smo se i za samo godinu postali najbolji u Evropi", rekao je nakon nezaboravne noć na jugu Španije Porobić.

Nakon Malage Porobić je vodio Crnu Goru do 2011, a potom se kao savjetnik tada mladog Vladimira Gojkovića vratio u stručni štab pred Evropsko prvenstvo u Beogradu 2016. Nekadašnji igrač i selektor iz 2008. umalo su u glavnom gradu Srbije još jednom pokorili kontinent - u finalu pred krcatom Beogradskom arenom "ajkule" su poražene od domaćina.

Petar Porobić
foto: Boris Pejović

Nakon toga je radio van Crne Gore, a povratak u svoj Kotor, Crnu Goru i Primorac planirao je ove jeseni.

Do toga, nažalost, neće doći, ali njegova priča morala bi da bude nešto što će u budućnosti da vodi sve koji budu radili u crnogorskom vaterpolu...

Crna Gora će pamtiti i Mančester i Malagu i prvu sportsku radost kada je još bilo čudno i samo vidjeti ono "Montenegro" u sportskim prenosima.

Pamtiće sve što je veliki Petar Porobić donio svojoj zemlji, uspomena na njega trajaće vječno.

Bonus video: