Pero je otišao, njegov pečat će vječno trajati

U 67. godini iznenada preminuo otac crnogorskog vaterpola, Petar Porobić. Završio je obaveze sa Kinom, trebalo da se vrati u Primorac, u kojem je počeo karijeru, ali srce nije izdržalo

25032 pregleda 66 reakcija 11 komentar(a)
Simbol crnogorskog vaterpola, jedini čovjek koji je “ajkulama” donio zlatnu medalju, Foto: Boris Pejović
Simbol crnogorskog vaterpola, jedini čovjek koji je “ajkulama” donio zlatnu medalju, Foto: Boris Pejović

Formirao je crnogorsku vaterpolo reprezentaciju, uticao da ona ima moćan tim nakon obnove nezavisnosti iako je postojao strah da će dobar dio igrača otići u susjedne države, postavio sistem i veoma brzo dotakao zvijezde s “ajkulama” uspjehom koji ostaje za sva vremena.

Ukratko - to je bio Petar Porobić, legendarni vaterpolo trener koji je preminuo u 67. godini, mada bi o Kotoraninu moglo da se priča i piše u serijalima. Njegova karijera to zaslužuje...

Porobić je našem vaterpolu dao mnogo, počev od ere u Jadranu početkom ovog vijeka kada je malo nedostajalo da Novljani dođu do titule prvaka Evrope (poraz od Honveda u finalu), ali najljepšu životnu priču je ostavio za nacionalni tim.

Malaga je bila i ostala nešto o čemu se priča sa suzama u očima - evropska titula crnogorske selekcije na debiju na velikim takmičenjima jeste u tom trenutku predstavljala senzaciju, ali čitav vaterpolo svijet je znao da Porobićeva ruka sprema nešto veliko uz podršku asova u bazenu kakvi su Veljko Uskoković, Vladimir Gojković, Nikola i Mlađan Janović, Boris Zloković, Predrag Jokić...

Evropsko prvenstvo u vreloj Andaluziji u julu 2008. je i danas asocijacija na ime Pera Porobića. I tako mora da bude, jer je Crnoj Gori kao mladoj državi donio prvo zlato u istoriji, jedino do sada koje su sa najvećih takmičenja donijeli vaterpolisti.

Porobić je i prije tog uspjeha sa našom selekcijom bio pozicioniran kao jedan od najboljih stručnjaka na planeti. Samo tri godine prije pisanja istorije sa Crnom Gorom, čuveni stručnjak je sa selekcijom Srbije i Crne Gore postao svjetski šampion u Montrealu - bilo je to manje od godinu prije referenduma nakon kojeg je Porobić lako izabrao da ostane u svojoj državi i krene u nešto novo. U izazov koji je sam po sebi bio ambiciozan, ali i veoma emotivan.

To što se Porobićeva era na klupi “ajkula” završila neslavno u ljeto 2011. ne može da umanji ono što je dao crnogorskom vaterpolu, i klupskom i reprezentativnom. Jer, da nije bila Pera u Jadranu - veliko je pitanje i kakve bi karijere imali Gojković, Zloković, Jokić, bez obzira na to što se pretpostavljalo da su predodređeni na uspjehe.

- Ovo je veliki gubitak za crnogorski vaterpolo i sport uopšte. To je čovjek za kojeg smo prije svih mi iz Herceg Novog bili posebno vezani, čovjek koji je imao najveći uticaj na moju karijeru i na to što sam uradio u vaterpolu. Trebalo je da se vrati i da nastavi da radi u Primorcu. Mislim da je mogao puno toga još da ponudi sportu za koji je živio - rekao je Vladimir Gojković, selektor crnogorske reprezentacije.

Porobiću idu mnoge zasluge.

- Sve je dobro poznato šta je uradio. Pripisuju mu se i najveće zasluge što je po odvajanju Crne Gore oformio Vaterpolo savez i vodio ga na najbolji mogući način. A onda se desila i ta Malaga, koja je sigurno najveći uspjeh našeg vaterpola - dodao je Gojković, koji je s Porobićem radio veći dio igračke karijere kroz Jadran i reprezentaciju.

Gdje god je bio, a posljednjih desetak godina je radio u Rusiji, Njemačkoj i Kini, Porobić se vraćao crnogorskom vaterpolu. Bez njega očigledno nije mogao, pa je ljetos donio odluku da postane trener Primorca. Planirao je i da u svojoj državi okonča veliku karijeru i istovremeno uživa sa porodicom.

Povratak u klub u kojem je počeo igračku i trenersku karijeru je morao da bude prolongiran za oktobar zbog njegovih obaveza sa Kinezima na Azijskom kupu i očekivalo se da u drevni grad dođe ovih dana. Nije se dalo, Pera je izdalo srce na putu iz Kine ka svojoj Crnoj Gori...

Bonus video: