Jadran u 14. seriji peteraca srušio Zvezdu i osvojio prva dva boda u Ligi šampiona

Tim Petra Radanovića u posljednjoj dionici gubio 8:5, ali izborio peterce. Darko Đurović u 14. seriji stavio tačku, jer je odbranio šut Gavrila Subotića

7152 pregleda 0 komentar(a)
Vasilije Radović na večerašnjoj utakmici u Trebinju, Foto: Vuk Ilić
Vasilije Radović na večerašnjoj utakmici u Trebinju, Foto: Vuk Ilić

U prva dva kola Lige šampiona, vaterpolisti Jadrana su namučili favorite grupe C, bili blizu pobjeda i protiv Ferencvaroša u Budimpešti i u duelu sa imenjakom iz Splita u Trebinju, zbog čega su u večerašnji meč sa Crvenom zvezdom ušli kao favoriti.

Ali, do dva od moguća tri boda stigli su nakon velike drame - Novljani su u posljednjoj četvrtini nadoknadili tri gola minusa, a onda nakon čak 14 serija peteraca slavili 21:20 (2:1, 0:2, 3:3, 3:2, 13:12).

Tim Petra Radanovića je vodio samo dva puta u 1. četvrtini - 1:0 i 2:1 golovima Dmitrija Holoda, odnosno Martina Gardaševića, ali su „crveno-bijeli” preokrenuli do poluvremena na 3:2.

Bojan Banićević je na startu trećeg kvartala prekinuo post svog tima dug skoro devet minuta, ali se ispostavilo da je to bilo pretposljednje izjednačenje.

Beograđani su preko Ivana Basare i bivšeg igrača Jadrana, Gavrila Subotića, poveli 5:3, a trijumfu se približili početkom posljednje dionice, kada su Dušan Vasić i Lukas Seman povisili na 8:5.

Gardašević je potom dao svoj četvrti gol, da bi Ivan Nagajev na minut i 58 sekundi do kraja smanjio na 8:7 i vratio nadu. Beograđanima je „ušla voda u uši”, a Danilo Radović 70 sekundi prije posljednje sirene iskoristio igrača više za izjednačenje.

Nakon isključenja njegovog prezimenjaka Vasilija, Zvezda je imala šansu da dođe do novog vođstva, ali je Nagajev izblokirao šut Subotića.

Ruski vaterpolista je pokušao da donese pobjedu iz faula sa šest metara, ali je Vladimir Mišović upisao 15. odbranu i ostavio Zvezdi sedam sekundi za posljednji napad.

Aleksandar Filipović je odmah uzeo tajm-aut, Vasić je zatresao mrežu, ali su sudije procijenile da je napravio prekršaj u napadu.

Peterci su odlučivali, a pitanje pobjednika je riješio Darko Đurović, koji je u 14. seriji odbranio pokušaj Subotića. Golman Novljana je zaustavio i šut Basare u prvoj, ali je neizvjesnost produžio Mišović, koji je u četvrtoj seriji odbranio udarac Lazara Vukićevića. Od tog trenutka je realizovan 21 šut, prije nego što je Đurović stavio tačku na dramu.

„Utakmica je bila teška, puna ritma i preokreta. Zvezda je fizički dominantna, pokazala je da nije iznenađenje što je dugo vodila protiv Jadrana u Splitu. Ima dominantne centre, možda i najbolji par u Evropi i s dosta poteškoća smo stigli zaostatak. Drago mi je što smo smogli snage da izborimo neriješen rezultat, koji je najrealniji, a peterci su uvijek lutrija. Bili smo smireniji, imali koncentrisanijeg golmana i prigrabili dva boda”, istakao je Radanović.

„Čestitke Jadranu, ali i mojim igračima. Igrali smo odličan meč do kraja, kontrolisali tri četvrtine, ali smo u finišu izgubili kontrolu. Nismo imali ni sreće u završnici”, nadovezao se njegov kolega Filipović.

Bonus video: