Da li će Berlin spasiti vaterpolo EP, "ajkule" bi i u slučaju definitivnog otkazivanja trebalo da imaju mjesto u Dohi

LEN zbog rata otkazao EP u izraelskoj Netanji, ali nije naveo da li će šampionata uopšte biti - prvenstvo Starog kontinenta je bitno jer su na njemu trebale da budu podijeljene karte za Svjetsko prvenstvo u Dohi, kao i jedna za Olimpijske igre u Pariz

10547 pregleda 1 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore tokom EP u Splitu, Foto: LEN
Vaterpolisti Crne Gore tokom EP u Splitu, Foto: LEN

Bilo je očekivano da se zbog rata Evropsko vaterpolo prvenstvo u januaru neće održati u izraleskoj Netanji, a ono što nije i što je mnoge iznanadilo jeste to da LEN nije saopštio da li će šampionata kontinenta uopšte biti u nekoj drugoj državi.

Prije svega, jer su na njemu - osim borbe za tron Evrope - trebalo da budu podijeljene karte za Svjetsko prvenstvo u Dohi, kao i jedna za Olimpijske igre u Parizu. Vijest iz Evropske plivačke federacije posebno je bitna za Crnu Goru, pošto su "ajkule" među selekcijama koje još nemaju obezbijeđene vize za Mundijal i Igre.

I dok se u početku činilo da od Evropskog prvenstva neće biti ništa, pojavio se Berlin.

Kako piše specijalizovani vaterpolo portal "Total Waterpolo" glavni grad Njemačke pokazao je interesovanje da organizuje muški turnir u vaterpolu, dok je ista želja za žensko EP stigla iz Ajndhovena.

Konačna odluka o tome trebalo bi da bude donijeta već do kraja sedmice.

Najgora opcija svakako ostaje otkazivanje šampionata, ali kako piše pomenuti portal ni u tom slučaju Crna Gora ne bi trebalo da brine oko plasmana u Dohu, jer će se putnici za Svjetsko prvenstvo (zakazano za februar 2024) najvjerovatnije odrediti prema plasmanu sa Evropskog prvenstva iz 2022. u Splitu - to su, uz "ajkule" još Hrvatska i Gruzija.

Ranije je određeno da bi iz glavnog grada Katara plasman na Olimpijske igre trebalo da izbore četiri selekcije koje još nemaju vizu za Pariz, s tim da bi se u slučaju otkazivanja Evropskog prvenstva dijelila još jedna karta.

Komplikovanu vaterpolo godinu tokom koje je trebalo da se održe sva tri velika takmičenja (EP, SP i OI) dešavanja u Izraelu tako su još više zakomplikovala.

Bonus video: