Održan žrijeb za SP u vaterpolu, čeka se odluka LEN i sudbina Crne Gore

U Dohi izvučeni sastavi grupa za vaterpolo Mundijal, ali bez imena posljednje tri evropske selekcije koje će nastupiti u Kataru

9679 pregleda 0 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Iako još nisu poznata imena posljednje tri evropske selekcije koje će nastupiti na vaterpolo Mundijalu u Dohi, danas je u glavnom gradu Katara održan žrijeb za Svjetsko prvenstvo.

Među selekcijama koje još nemaju vizu za Dohu je i Crna Gora, koja čeka konačnu odluku LEN oko otkazanog Evropskog prvenstva u izraelskoj Netanji. Ukoliko se taj šampionat održi u nekoj drugoj zemlji najbolje tri reprezentacije sa njega koje još nemaju kartu za SP plasiraće se u Dohu.

Ako, ipak, prvenstvo Starog kontinenta bude i definitivno otkazano, specijalizovani portal "Total Waterpolo" nedavno je objavio da će se putnici na Svjetsko prvenstvo (zakazano za februar 2024) najvjerovatnije odrediti prema plasmanu sa Evropskog prvenstva iz 2022. u Splitu, a to su Crna Gora, Hrvatska i Gruzija.

Pod uslovom da "ajkule" na kraju na bilo koji od pomenuta dva načina izbore plasman na Mundijal igraće u nekoj od tri grupe: A - protiv Španije, Australije i Južne Afrike, B - sa Srbijom, SAD i Japanom ili D - sa Mađarskom, Italijom i Kazahstanom.

Žrijeb za SP u vaterpolu
foto: Printscreen YouTube/FINA

Evropsko prvenstvo koje je otkazano zbog rata u Pojasu Gaze trebalo je da se održi od 3. do 16. januara 2024, dok Svjetsko prvenstvo u Dohi počinje 5. februara.

Šampionat u Dohi biće dodatno važan jer će se na njemu dijeli i preostale vize za Olimpijske igre u Parizu narednog ljeta.

SASTAVI GRUPA, SP DOHA 2023.

GRUPA A: Španija, Evropa 1, Australija, Južna Afrika

GRUPA B: Grčka, Francuska, Brazil, Kina

GRUPA C: Srbija, SAD, Evropa 2, Japan

GRUPA D: Mađarska, Italija, Evropa 3, Kazahstan

Bonus video: