Rješenje na pomolu - Hrvatska domaćin EP u vaterpolu?

Šampionat je na programu od 3. do 16. januara naredne godine

3408 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Evropsko prvenstvo u vaterpolu, čiji je početak planiran za 3. januar naredne godine, trebalo bi da se održi u Hrvatskoj.

Evropska plivačka federacija (LEN) prošle sedmice je definitivno otkazala domaćinstvo Netanji zbog rata Izraela i Palestine, a u jednom momentu je bilo veliko pitanje i da li će se EP uopšte održati.

Sada je rješenje na pomolu, pa se očekuje da domaćin bude Zagreb (kao i 2010), nakon što je u ljeto 2022. najbolje evropske selekcije ugostio Split.

U oba slučaja su Hrvati postali prvaci Starog kontinenta.

Opcija za januar 2024. je bio i Berlin, ali je manje od dva mjeseca do početka takmičenja sve manje dilema gdje će se održati Evropsko prvenstvo koje je između ostalog i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu narednog ljeta.

Na OI će se, naime, plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru nakon Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Grad svjetlosti.

Tri najbolja nacionalna tima sa EP idu na Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha (2 - 18. februar naredne godine), a od evropskih selekcija su to pravo već obezbijedili Mađari, Grci, Španci, Srbi, Italijani i Francuzi.

Sve ovo je, naravno, bitno i za crnogorsku selekciju koja će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A.

Rivali "ajkulama" su Španija, Francuska i Hrvatska.

Prva dva tima idu direktno u četvrtfinale, dok se trećeplasirani i četvrtoplasirani u osmini finala sastaju sa prve dvije ekipe iz grupa Divizije 2.

Grupa u kojoj je Crna Gora se u osmini finala ukršta sa timovima iz grupe A divizije B, gdje je smještena Srbija. Osim Srbije u grupi su još Njemačka,Izrael i Malta.

Najavljuje se i da bi Evropsko prvenstvo za žene trebalo da se održi u Ajndhovenu.

Bonus video: