Zagreb čeka najbolje vaterpoliste: Vlada Hrvatske dala saglasnost za organizaciju Evropskog prvenstva

Sada se samo čeka zvanična potvrda Evropske plivačke federacije (LEN)

4810 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Dilema više gotovo da ne postoji - Evropsko prvenstvo u vaterpolu će se održati početkom 2024. godine i njegov domaćin biće Hrvatska.

Kontinentalni šampionat je trebalo da se održi od 3. do 17. januara 2024. u Netanji, ali je otkazan zbog rata između Izraela i Palestine.

Potom se kao mogući organizator pojavio Berlin, potom u prvi plan upao Zagreb kojem je danas za domaćinstvo saglasnost dala Vlada Hrvatske.

"Finansijska sredstva za sufinansiranje troškova organizacije Evropskog prvenstva u vaterpolu 2024. godine osiguraće se u ukupnom iznosu od dva miliona eura preraspodjelom sredstava u okviru Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, na proračunskim pozicijama Ministarstva turizma i sporta", saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Sada se samo čeka zvanična potvrda Evropske plivačke federacije (LEN).

Evropsko prvenstvo je između ostalog i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu narednog ljeta.

Na OI će se, naime, plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru nakon Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Grad svjetlosti.

Tri najbolja nacionalna tima sa EP idu na Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha (2 - 18. februar naredne godine), a od evropskih selekcija su to pravo već obezbijedili Mađari, Grci, Španci, Srbi, Italijani i Francuzi.

Sve ovo je, naravno, bitno i za crnogorsku selekciju koja će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi A.

Rivali "ajkulama" su Španija, Francuska i Hrvatska.

Prva dva tima idu direktno u četvrtfinale, dok se trećeplasirani i četvrtoplasirani u osmini finala sastaju sa prve dvije ekipe iz grupa Divizije 2.

Grupa u kojoj je Crna Gora se u osmini finala ukršta sa timovima iz grupe A divizije B, gdje je smještena Srbija. Osim Srbije u grupi su još Njemačka,Izrael i Malta.

Bonus video: