Hrvatska i zvanično dobila EP, "ajkule" igraju u Dubrovniku

Hrvatska umjesto Izraela - šampionat kontineta održaće se od 4. do 16. januara u Zagrebu i Dubrovniku

10168 pregleda 6 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Sada je i zvanično - Evropsko prvenstvo u vaterpolu održaće se u Hrvatskoj od 4. do 16. januara, potvrdili su Evropska federacija vodenih sportova (EA, nekadašnji LEN) i Vaterpolo savez Hrvatske.

Potpredsjednik VS Hrvatske Perica Bukić saopštio je i da će domaćini kontinentalnog šampionata biti Zagreb i Dubrovnik, kao i da će se grupa u kojoj se nalazi Crna Gora igrati na jadranskoj obali, na bazenu u Gružu.

Sve to biće i idealna prilika da "ajkule" imaju veliku podršku navijača u komšijkom Dubrovniku.

Evropsko prvenstvo u januaru je trebalo da se održi u Netanji, ali je otkazano zbog rata u Pojasu Gaze.

"Nakon spektakla u Splitu i osvajanja zlata na tom Evropskom prvenstvu dobili smo priliku ponovo da organizujemo najveće kontinentalno takmičenje. Domaćini će biti Dubrovnik i Zagreb, trofejni centri našeg najtrofejnijeg sporta", rekao je Bukić, a prenosi portal Index.

Poslije otkazivanja turnira u Netanji, bilo je nagovještaja da se Evropsko prvenstvo uopšte neće igrati, u međuvremenu se pojavila opcija da domaćin bude Berlin - na kraju kao spasilac se pojavila Hrvatska, koja je juče dobila i saglasnost vlade te zemlje da organizuje EP.

"Želim da se zahvalim organizatorima što su učinili sve da se ova prvenstva održe. Zajedničkim radom organizovaćemo sve na optimalan način", rekao je predsjednik EA Antonio Silva.

Evropsko prvenstvo je između ostalog i kvalifikaciono za Olimpijske igre u Parizu narednog ljeta, jer će se na Igre plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru nakon Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Grad svjetlosti.

Zatim, tri najbolja nacionalna tima sa EP idu na Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Doha (2 - 18. februar naredne godine), a od evropskih selekcija su to pravo već obezbijedili Mađari, Grci, Španci, Srbi, Italijani i Francuzi.

Na šampionatu u glavnom gradu Katar dijeliće se još četiri preostale karte za OI u Parizu.

Crna Gora će u Dubrovniku igrati u grupi sa Francuskom (4. januar), Španijom (6) i domaćinom Hrvatskom (8). Prve dvije selekcije idu direktno u četvrtfinale, dok trećeplasirane i četvrtoplasirane očekuje osmina finala.

EA je objavila i da će se ženski turnir održati u Ajndhovenu od 5. do 13. januara.

Bonus video: