Porobić postao član Trenerskog komiteta FINA

126 pregleda 2 komentar(a)
Petar Porobić, Foto: Svetlana Mandić
Petar Porobić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.08.2017. 18:39h

Proslavljeni crnogorski vaterpolo trener Petar Porobić do kraja avgusta biće ozvaničen kao novi šef stručnog štaba svih nacionalnih selekcija Kine, od najmlađih do A tima, a u međuvremenu je postao i član novoformiranog Trenerskog komiteta FINA, objavljeno je na sajtu te asocijacije.

Pored Porobića, u ovom komitetu je još 27 članova, trenera svih disciplina pod okriljem FINA, a na čelu je poznati plivački trener, Južnoafrikanac Grejem Hil, dok je potpredsjednik legendarni mađarski vaterpolo trener Deneš Kemenji.

Ovlašćenja i obaveze Trenerskog komiteta FINA su da koordinira sa Komitetom za razvoj kako bi se osiguralo ispunjenje zahtjeva FINA razvojnog programa, da učestvuje u programu izdavanja trenerskih sertifikata za svaku disciplinu, da trenerskim iskustvom doprinosi zahtjevima organizacionih odbora za svaki sportski događaj pod okriljem FINA, da bude u toku i da iznosi preporuke od trenera širom svijeta, te da daje savjete na sve prijedloge ili izmjene tehničkih pravila za svaku disciplinu.

Vijest o ponudi iz Kine za Porobića je objavljena početkom avgusta, u međuvremenu je sve dogovoreno.

Njegov zadatak će biti da nađe igrače iz Evrope od kojih bi se očekivalo da podignu nivo vaterpola u Kini, te da radi i sa najboljim igračima, ali i na obučavanju mladih vaterpolista te zemlje.

Španac Alberto Espanjol je prvi igrač koji bi trebalo da prihvati Porobićev poziv. Doskorašnji vaterpolista Olimpijakosa sada će nastupati za klub iz Pekinga ili Šangaja i biće poseban gost na pripremama reprezentacije Kine.

Najbolji kineski vaterpolisti će se usavršavati i u Evropi, a kako se navodi treniraće u Mađarskoj, Španiji, Italiji i Crnoj Gori.

Porobić je prvi selektor Crne Gore, bio je na klupi do avgusta 2011. godine, a "ajkule" su sa njim osvojile do sada jedino zlatnu medalju - na Evropskom prvenstvu u Malagi prije devet godina. Potom je bio i direktor u Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore, prije nego je prešao na mjesto predsjednika Stručnog savjeta...

Bonus video: