Povratak Jokovića i Lončara: Hrvatska se pojačava za paklenu 2024.

Rival Crne Gore na EP vraća dva velika aduta za godinu u kojoj će se, osim šampionata kontinenta, igrati i Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre

3007 pregleda 1 komentar(a)
Joković, Foto: Shutterstock
Joković, Foto: Shutterstock

Godina koja donosi tri najveća vaterpolo takmičenja biće veliki izazov za sve reprezentacije, a Hrvatska ne želi ništa da prepusti slučaju.

Ta zemlja već je preuzela organizaciju Evropskog prvenstva (januar 2024) od izraelske Netanje, na njemu će osim krune juriti i karte za Svjetsko prvenstvo u Dohi (februar) i Olimpijske igre u Parizu (jul-avgust), a sve jača za dva velika aduta.

Jedan od najboljih centara Evrope Luka Lončar i legendarni ljevoruki majstor Maro Joković nakon dvije i po godine vraćaju se u reprezentaciju Hrvatske, najavio je selektor Ivica Tucak za Sportske novosti.

I dok će Lončar igrati na sva tri velika takmičenja, Jokovićev povratak očekuje se ukoliko se Hrvatska plasira na Olimpijske igre.

"Odmah mogu da najavim da ćemo da vratimo Lončara u reprezentaciju. Razgovarali smo, on je željan saradnje, želi da se vrati, mislim da može da nam pomogne", rekao je Tucak.

Ipak, i u slučaju Jokovića može da dođe do promjena...

"Postigli smo dogovor da se on stavi na raspolaganje za OI, za koje ćemo se vjerujem plasirati. Eventualno čak i za SP u Dohi, ali to smo ostavili otvorenim. Plan je bio da se dobro odmori, 'preskoči' EP, ali kontaktiraću ga opet s obzirom na novonastale okolnosti, budući da će se EP igrati u Hrvatskoj, da je to nešto ipak posebno", dodao je Tucak.

Hrvatska će biti rival Crne Gore na Evropskom prenstvu, a osim njih grupu koja će se igrati u Dubrovniku čine još Španija i Francuska.

Sa vaterpolo Eura na Olimpijske igre će plasirati evropski šampion ili najbolje plasirana ekipa na turniru nakon Mađarske, Grčke i Francuske, koje već imaju vizu za Pariz.

Tri najbolja tima sa EP idu na Svjetsko prvenstvo u Dohi, a od evropskih selekcija to pravo su već obezbijedili Mađari, Grci, Španci, Srbi, Italijani i Francuzi.

Na šampionatu u glavnom gradu Katara dijeliće se još četiri preostale karte za OI u Parizu.

Bonus video: