Predstavljeni logo i slogan EP u vaterpolu

Evropsko prvenstvo se igra u Hrvatskoj od 4. do 16. januara 2024.

1666 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Hrvatski vaterpolo savez (HVS) manje od manje od mjesec do početka Evropskog prvenstva je predstavio službeni logo i slogan.

Prvi put u istoriji dva vezana šampionata Starog kontinenta biće održana u istoj državi.

Split je bio domaćin 2022. godine, a od 4. do 16. januara naredne godine prvenstvo će biti odigrano u Dubrovniku i Zagrebu nakon što je otkazan turnir u Izraelu.

"Svjesni da je prethodno izdanje u Splitu podiglo najvišu moguću ljestvicu, dizajnom logotipa i vizuelnim identitetom pokušali smo da pratimo isti standard. Gradovi domaćini, Republika Hrvatska, predstavljeni su specifičnim simbolima i motivima kojima se prepliće kulturno nasljeđe sa vaterpolom", piše u saopštenju HVS-a.

Navodi se da su inspiraciju za službeni logo pronašli iz tradicionalnog hrvatskog pletiva.

"Poznat i kao troplet, to je geometrijski ukras svojstven starohrvatskoj kulturi, te je dio umjetnosti, tradicije i običaja hrvatskoga naroda. Konture se ujedno odražavaju u talasima ili vodi kao integralnom dijelu vaterpola. Kombinovano sa konturama vaterpolista kao sekundarnim motivom, dobili smo snažan vizuelni prikaz domaćina prvenstva i samog sporta", navodi se u objavi HVS.

Logo Evropskog prvenstva u vaterpolu
foto: Hvs.hr

Motiv vode i talasa odražava se i u samom sloganu - "Waves of Unity" (talasi jedinstva).

"Vaterpolo je oduvijek njegovao jedinstvenu povezanost među svim njegovim akterima. To nije samo sport, već kulturni fenomen koji oblikuje karakter, usađujući vrijednosti timskog rada, otpornosti i ponosa, stavljajući kolektivni identitet ispred individualnih razlika", navodi HVS.

Crna Gora će u prvoj fazi takmičenja igrati u Dubrovniku u grupi sa Francuskom (4. januar), Španijom (6) i Hrvatskom (8).

Prve dvije selekcije idu direktno u četvrtfinale, dok trećeplasirane i četvrtoplasirane očekuje razigravanje za plasman među osam najboljih.

Bonus video: