Brguljan ponovo među "ajkulama": Čast je ako odigram i minut; Gojković: Njegov kvalitet je nesporan

Vaterpolisti Crne Gore u Utrehtu se pripremaju za Evropsko prvenstvo, među njima ponovo je nakon dvije i po godine i momak koji je od 2008. do 2021. preskočio samo jedno veliko takmičenje

3511 pregleda 4 komentar(a)
Brguljan, Foto: Reuters
Brguljan, Foto: Reuters

Kapiten će ponovo navući crnogorsku kapicu sa brojem dva - nakon dvije i po godine i Olimpijskih igara u Tokiju Draško Brguljan se vratio među "ajkule".

Momak koji je do Igara u Japanu preskočio samo jedno veliko takmičenje na kojem je nastupila vaterpolo reprezentacija Crne Gore (EP 2010. u Zagrebu) simbolično se vraća da nekim novim momcima našeg vaterpola pomogne da se domognu glavnog grada Hrvatske.

"Ajkule" se u Utrehtu pripremaju za Evropsko prvenstvo koje će od 4. januara organizovati Dubrovnik i Zagreb, a Brguljan ne krije da je srećan što je opet tu.

"Lijepo je opet biti dio ovog kolektiva i ambijenta, koji je uvijek bio inspirativan i koji je uvijek motivisao. Veoma sam srećan što sam opet u reprezentaciji", poručio je Brguljan za sajt Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Vaterpolista Primorca krajem decembra puni 39 godine, a njegovo iskustvo će značiti mlađim igračima u reprezentaciji.

"Osjećam se dobro, iako smo tek na početku priprema za ono što nas čeka. Motiv? Uvijek sam govorio da motiva za reprezentaciju nikad ne fali - biće mi velika čast ako budem mogao da odigram i munut da bih pomogao timu", istakao je Brguljan.

Draško Brguljan, Vladimir Gojković
foto: VPSCG

Objasnio je i kako je došlo do povratka.

"Selektor Vladimir Gojković me je pozvao u aprilu ili maju i pitao o planovima za budućnost. Izrazio je želju da se vratim u reprezentaciju u nekom momentu, jer misli da mogu da pomognem. Jako mi je drago što on i ljudi iz stručnog štaba imaju takvo mišljenje".

Draško se vratio pred "paklenu" vaterpolo godinu, gdje ukoliko sve bide išlo kako treba Crnu Goru osim Evropskog prvenstva očekuju Svjetsko prvenstvu u Kataru i kao kruna Olimpijske igre.

Da li je upravo Pariz bio dodatni motiv za Brguljana, koji iza sebe ima četiri nastupa na Olimpijskim igrama.

"Iskreno nije - cilj mi je da odigramo Evropsko prvenstvo što je bolje moguće, da se kvalifikujemo na šampionat svijeta, pa na Olimpijske ihre. Do Pariza ima mnogo, a nisam ovdje da bih skupljao neke lične rekorde, već da pomognem ekipi. Prije svega, nadam se dobrom rezultatu na prvom takmičenju koje nas očekuje", zaključio je Brguljan.

Selektor Gojković očekivano je bio zadovoljan zbog Draškovog povratka.

"Njegov kvalitet je nesporan, ima rutinu i iskustvo, motivisan je kao i uvijek što je i bio, prednjači na treninzima. Siguran sam da može da nam mnogo pomogne. Vratio se i golman Dejan Lazović, poslije godine pauze. To su dva igrača koja su nosila reprezentaciju od Rio de Žaneira i Tokija", istakao je Gojković.

Gojković
Gojkovićfoto: Filip Roganović

Crna Gora će grupnu fazu Evropskog prvenstva igrati u Dubrovniku, a rivali će joj biti Francuska (4. januar), Španija (6) i Hrvatska (8). Završnica šampionata održaće se "na Savi" u Zagrebu.

"Pritisak je uvijek veliki, ali svjesni smo šta želimo. Spremamo se za Evropsko prvenstvo, koje nam otvara naredne puteve. Samo ramišljamo kako da u najboljoj formi dočekamo to takmičenje. Pritisak mora da postoji, a vjerujem da će nam biti pokretačka snaga da budemo na pravom nivou", zaključio je Gojković.

Do Dubrovnika sparingovanje sa Holandijom i Gruzijom i turnir na Sardiniji

Vaterpolisti Crne Gore od nedjelje treniraju u Utrehtu zajedno sa selekcijom Holandije protiv koje će u petak odigrati i prijateljski meč.

Nakon toga od 19. do 21. decembra "ajkule" očekuje turnir "Četiri nacije" u Kaljariju, gdje će odmjeriti snage sa Italijom, Francuskom i Australijom.

U finišu priprema Gojkovićevi momci trebalo bi da sparinguju i sa Gruzijom.

Bonus video: