Januar i „ajkule” - dobitna kombinacija

Četvrti put u istoriji, Evropsko prvenstvo za vaterpoliste igra se u prvom mjesecu godine. Na sva prethodna tri, Crna Gora osvojila medalju - dva srebra i bronzu. Prvi rival sjutra (17) u Dubrovniku biće Francuska

14749 pregleda 24 reakcija 8 komentar(a)
Prvi cilj plasman na Svjetsko prvenstvo, glavni učešće na Olimpijskim igrama: Stefan Vidović, Foto: Aleksandra Krupanič
Prvi cilj plasman na Svjetsko prvenstvo, glavni učešće na Olimpijskim igrama: Stefan Vidović, Foto: Aleksandra Krupanič

Godina u sportu je, po tradiciji, otvorena etapom Novogodišnje skakaonice u Garmiš-Partenkirhenu i utakmicama Premijer lige, a za navijače u Crnoj Gori najvažnije stvari kreću već od sjutra - Hrvatska će od 4. do 16. januara biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu.

„Ajkule” će tražiti prvo vizu za Svjetsko prvenstvo, čiji će domaćin u februaru biti Doha, a potajno se nadaju da na zagrebačkom bazenu kraj Save već mogu da osiguraju i plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Tim Vladimira Gojkovića možda i najvažniji meč igra na startu, jer će se sjutra (17 časova) u bazenu na dubrovačkom Gružu sudariti sa Francuskom.

Moguće je da će taj duel biti ključan za 3. mjesto, jer su ostali rivali u Dubrovniku favoriti za medalje - Hrvatska i Španija. Pobjeda bi otvorila Crnoj Gori vrata četvrtfinala, jer u neobičnom sistemu takmičenja četvrtoplasirani tim iz grupe A vjerovatno ide na potencijalnu „minu” iz divizije 2, Srbiju.

„Specifičan je format prvenstva, vidjećemo kako ćemo se snaći. Kako je nama, tako će biti i drugima. Period priprema je bio kratak, ali sve se to zaboravlja, fokusirani smo samo na ono što nas očekuje u grupi. Pred nama su tri mala finala, prvo je protiv sve bolje Francuske”, istakao je Stefan Vidović.

Igrač katalonskog Sabadelja zna koliko je važan obračun sa timom odnedavno jačim za centra Mihaela Bodegasa, Francuza koji je u kapici Italije osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

„Prva utakmica definitivno nije odlučujuća, ali jeste najbitnija. Važno je da zabilježimo pobjedu, jer se očekuje da će Srbija u grupi Divizije 2 biti prva, a bilo bi dobro da je izbjegnemo. Naravno, ne pravimo kalkulacije, već želimo da se od utakmice do utakmice maksimalno koncentrišemo samo na sljedećeg rivala. Francuska je godinama sve bolja, sada je pojačana centrom Bodegasom i ima širinu u igri, ali i dodatnu pomoć na centarskoj i bekovskoj liniji”.

Crna Gora i Francuska su prethodnih godina često igrale, a posljednji put su se srele 20. decembra na „Sardinija kupu”, kada su „ajkule” savladale kombinovanu selekciju Galskih pjetlova 17:11.

„U posljednjih nekoliko godina se često srećemo, najviše kroz pripremne utakmice. Francuska je fizički dominantna ekipa, ima nevjerovatan talenat u Vernuu i još nekoliko igrača, a u posljednje vrijeme je napravila iskorak. Turnir na Sardiniji nam je više koristio da se uigramo i da ponovimo sisteme, a Francuska je bila oslabljena, pa taj meč ne može da nam posluži kao priprema za ovo što nas čeka u Dubrovniku”, naglasio je Vidović.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Andrea Masini/Deepbluemedia

Ovo će biti četvrto prvenstvo Evrope koje će se organizovati u januaru, a zanimljivo je da je na prethodna tri Crna Gora svaki put osvajala medalju - srebro 2012. u Ajndhovenu i 2016. u Beogradu, te bronzu u Budimpešti 2020. godine. Možda je vrijeme da se to ponovi, jer je Gojkovićeva ekipa blizu zenita i čeka odličje od zlata u Svjetskoj ligi od 1. jula 2021. godine.

„Posljednja medalja je osvojena davno, pred Olimpijske igre u Tokiju, a prije toga na Evropskom prvenstvu u Budimpešti. Mi smo ekipa koja iz godine u godine sazrijeva, sada smo blizu zenita. Pokazali smo ljetos na Svjetskom prvenstvu da smo na pravom putu, a iako je rezultat izostao, igra nije. Igrači su u najboljim godinama i možemo da se nadamo velikom rezultatu, vjerujem da imamo kvalitet da ubrzo osvojimo medalju”, zaključio je Vidović.

Hrvatska ima veliki kvalitet, Španija igra najljepše

Iako im je u mislima samo kako da dobiju Francusku, „ajkule” ne zaboravljaju ni dva favorita grupe A.

„Španija i Hrvatska su velesile. Domaćin je posljednji prvak Evrope, koji je sada pojačan. Hrvatska ljetos na Svjetkom prvenstvu nije bila na najvišem nivou, pobijedili smo je u osmini finala, ali to je ekipa koja je dugo na okupu, sa istim selektorom. Ima veliki individualni kvalitet, a to što je organizator je odmah svrstava u red najvećih favorita”, ističe Vidović.

Momak koji ima trocifren broj utakmica u kapici Crne Gore izuzetno cijeni i „crvenu furiju”.

„Igram u Španiji sa nekoliko njihovih reprezentativaca, mislim da igraju najljepši vaterpolo u posljednjih nekoliko godina. Znaju da igraju, uvijek su veoma motivisani i konstantno su jedan od najvećih favorita. Pokazali smo da znamo da igramo sa njima, ali nećemo ništa da obećavamo, već samo da ćemo dati maksimum. Ovo je specifično prvenstvo, sa tri mala finala već u grupi. Ranije nije bilo tako, ali je sa dvije divizije sada drugačija situacija”, naglasio je vaterpolista Sabadelja.

Osnovni cilj plasman na OI, prvi da izborimo SP u Dohi

Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj odrediće šestog učesnika Olimpijskih igara u Parizu, a četvrtog sa Starog kontinenta. Zasada vize imaju Francuska, Mađarska i Grčka, za još jednu boriće se Hrvatska, Španija, Crna Gora, Italija, Srbija...

„Ajkule” će pokušati da sve riješe u nokaut fazi u Zagrebu, ali je ključno da se domognu makar četvrtfinala i traže jedno od tri preostala mjesta na Svjetskom prvenstvu, na koje su se već plasirale Španija, Italija, Mađarska, Grčka, Srbija i Francuska.

Time bi „otvorile” novu šansu za Pariz, jer će se u Dohi dijeliti četiri vize za Grad svjetlosti.

„Cilj u ovoj godini je da se plasiramo na Olimpijske igre. Naravno, svi bismo voljeli da to obezbijedimo medaljom na šampionatu Evrope, ali je prvi, mali cilj da izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo. Biće izuzetno teško doći do Pariza, ali to je nešto čemu težimo i o čemu razgovaramo. To su dva osnovna cilja koja želimo da obezbijedimo, a sada nije najbitnije kako ćemo doći do toga”, rekao je 31-godišnji Novljanin.

Pritisak naravno postoji, ali Vidović ne bi volio da ga nema.

„Pritisak je normalna stvar, ako ga nema nije zanimljivo. To je najljepše, jer sve ove utakmice imaju težinu i zbog toga se bavimo vaterpolom. Pozitivni pritisak mora da postoji, ali ne smije da nam okuje ruke, već da nam bude motiv da damo maksimum”.

Bonus video: