Gojković: Tenzija je potrebna kako bismo bili pravi; Spaić: Ovaj tim je spreman za iskorak

U četvrtak počinje Evropsko prvenstvo u vaterpolu - Crna Gora igra protiv Francuske (17 sati)

15991 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Godina puna izazova za crnogorske vaterpoliste počinje u četvrtak u dubrovačkom Gružu, gdje će "ajkule" odigrati tri utakmice grupne faze Evropskog prvenstva.

Prvi rival je Francuska (sjutra od 17 sati) i to je vjerovatno i najvažniji duel u grupi u kojoj su još favoriti Španija i Hrvatska.

Crna Gora na EP juri prvo vizu za Svjetsko prvenstvo, koje je na programu početkom februara u Dohi, a sanja i kartu za Olimpijske igre...

"Odradili smo sve što smo planirali u tri sedmice priprema. Izabrali smo 15 igrača za koje mislimo da su najbolji u ovom momentu i vjerujem da smo spremni da na najbolji način predstavimo Crnu Goru'', rekao je selektor Vladimir Gojković.

Crna Gora je ljetos imala dobar nastup na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki - eliminisala je Hrvatsku, onda ispala od Grčke u četvrfinalu poslije poraza 10:9, na kraju je bila osmoplasirana.

"Najvažnije je da smo svi zdravi, da idemo u kompletnom sastavu i da smo spremni da damo maksimum. Očekujemo iskorak u odnosu na prošlo ljeto. Bilo je tada dobrih stvari, mislim da je momenat za više i da ova selekcija to može, jer ima kvalitet", kazao je centar Vladan Spaić.

Prva utakmica na turniru je uvijek opasnost za blagog favorita, sjutra je to Crna Gora.

"Uvijek je otvaranje turnira specifično, spremamo se za taj meč i mislim da imamo velike šanse da pobijedimo. Tako ćemo se i postaviti", dodao je Gojković.

Crna Gora i Francuska su se sastali nedavno na pripremnom turniru u Kaljariju.

Slavila je naša selekcija 17:11, ali rival nije nastupio u najjačem sastavu.

"Francuzi su igrali bez petorice igrača koji su nosioci igre, svjesno su ih odmarali. Čeka nas potpuno drugačija utakmica. Znamo šta možemo da očekujemo", istakao je Gojković.

Spaić dobro poznaje igrače iz francuske selekcije s obzirom na to da nastupa za Marsej.

"Očekuje nas neizvjestan duel. To je selekcija koja je najviše napredovala posljednjih godina. Ušla je u top osam, ali mislim da smo favoriti i da od nas zavisi šta će se dešavati u bazenu", zaključioje Spaić.

Evropsko prvenstvo je kvalifikaciono za šampionat svijeta, koji se igra već narednog mjeseca u Dohi, ali i za Olimpijske igre.

"Svako veliko takmičenje donosi pritisak. Tenzija je potrebna kako bismo bili pravi, vjerujem da ćemo je kanalisati na pravi način. Brzo ćemo sve vidjeti. Momci su dobro radili, sada to treba da pokažu na bazenu“, zaključio je Gojković.

U drugom kolu je meč sa Španijom 6. januara od 17.45, dva dana kanije je meč sa Hrvatskom (20.15).

Direktan plasman u četvrtfinale izboriće dvije prvoplasirane selekcije u grupi, treća i četvrta idu u razigravanje za plasman među osam najboljih.

Bonus video: