Premijera sa Francuzima od koje mnogo zavisi

Crnogorski vaterpolisti duelom sa Francuskom u Dubrovniku (17 sati) otvaraju Evropsko prvenstvo. Pobjeda donosi mnogo, jer bi "ajkule" u tom slučaju gotovo sigurno izbjegle potencijalni duel sa Srbijom u osmini finala

23090 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Prvo od potencijalna tri velika takmičenja u 2024. godini za crnogorske vaterpoliste počinje danas - premijerna utakmica na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj može bitno da odredi kakav je put "ajkula", prvo do Svjetskog prvenstva u Dohi, onda i Olimpijskih igara čiji je domaćin Pariz.

Godina je tek počela, daleko je Doha i još dalje Grad svjetlosti, sada se sve lomi u dubrovačkom Gružu gdje će izabranici Vladimira Gojkovića od danas do 8. januara igrati grupnu fazu i juriti direktan plasman u četvrtfinale (za to treba da bude prvoplasirana ili drugoplasirana) koji bi značio i vizu za šampionat svijeta u februaru.

Prvi rival je Francuska (17 sati), u grupi su još Španija i Hrvatska i u takvom okruženju je primarni cilj naše selekcije da izbjegne posljednje mjesto koje bi sasvim sigurno značilo da je rival u osmini finala Srbija...

Taj cilj bi bio ispunjen pobjedom u duelu sa Francuzima koji odavno nisu selekcija protiv koje velike ekipe popravljaju gol-razliku, kao što ni Crna Gora godinama unazad nije tim vrhunske klase.

"Odradili smo sve što smo planirali u tri sedmice priprema. Potom smo izabrali 15 igrača za koje mislimo da su najbolji u ovom momentu i vjerujem da smo spremni da na najbolji način predstavimo Crnu Goru", rekao je Gojković.

Crna Gora je ljetos u Fukuoki pokazala napredak u odnosu na dva velika takmičenja iz 2022. Istina, bila je tek osmoplasirana na Svjetskom prvenstvu, ali uz utisak koji je sve samo ne negativan - u osmini finala je eliminisala Hrvatsku i u četvrtfinalu praktično na jednu loptu izgubila od Grčke koja je nekoliko dana kasnije igrala finale sa Mađarskom i na penale ostala bez zlata.

Pola godine kasnije je definitivno vrijeme da se napravi novi pomak, prije svega rezultatski jer je prioritet svih prioriteta bio i ostao - plasman na Olimpijske igre.

Pomak se očekuje i zato što je u sastavu ponovo - prvi put od Olimpijskih igara u Tokiju - Draško Brguljan, koji bi mlađim "ajkulama" trebalo da donese veći kvaliteti i sigurnost.

Draškova uloga bi mogla da bude presudna već na otvaranju Evropskog prvenstva, jer start velikog takmičenja uvijek može da donese iznenađenje.

"Otvaranje turnira je specifično, ali mislim da imamo velike šanse da pobijedimo. Tako ćemo se i postaviti", dodao je Gojković.

Osvrnuo se legendarni vaterpolista i na nedavno odigrani meč sa Francuskom i pobjedu 17:11 u Kaljariju.

"Francuzi su u tom susretu igrali bez petorice igrača koji su nosioci igre. Svjesno su ih odmarali i čeka nas potpuno drugačija utakmica. Znamo šta možemo da očekujemo", istakao je Gojković.

FRANCUZI BEZ PRITISKA

Francuska je u Dubrovnik došla bez ikakvog pritiska, s obzirom na to da se već plasirala na Svjetsko prvenstvo, kao i da je kao organizator obavezan učesnik Olimpijskih igara.

I svi nosioci igre su tu - na spisku je bivši crnogorski reprezentativac, ljevoruki Igo Kruzija, te centri Toma Vernu i Mikel Bogedas, Mehdi Marzuki...

Pritisak je na drugoj strani ogroman.

"Svako veliko takmičenje donosi pritisak. Tenzija je potrebna kako bismo bili pravi, vjerujem da ćemo da je kanališemo na pravi način. Momci su dobro radili, sada to treba da pokažu u bazenu", jasan je Gojković.

SPAIĆ: OČEKUJEMO ISKORAK U ODNOSU NA 2023.

Vladan Spaić je jedan od onih u crnogorskom timu koji veoma dobro poznaje Francuze, s obzirom na to da je godinama član Marseja.

"Očekuje nas neizvjestan duel. To je selekcija koja je najviše napredovala posljednjih godina. Ušla je u top osam, ali mislim da smo favoriti i da od nas zavisi šta će se dešavati u bazenu", rekao je centar "ajkula".

Vrijeme je da Crna Gora napravi nešto veliko, poručuje nekadašnji "sidraš" Jadrana.

"Najvažnije je da smo svi zdravi, da smo na Evropsko prvenstvo pošli u kompletnom sastavu i da smo spremni da damo maksimum. Očekujemo iskorak u odnosu na prošlo ljeto - bilo je tada dobrih stvari, mislim da je momenat za više i da ova selekcija to može, jer ima kvalitet", zaključio je Spaić.

Bonus video: