Mogu li "ajkule" da riješe španski sistem i uskoče u četvrtfinale?

Vaterpolisti Crne Gore u 2. kolu Evropskog prvenstva igraju protiv Španije, meč u Dubrovniku počinje u 17.45. Pobjeda bi im otvorila vrata četvrtfinala, samim tim i plasmana na Svjetsko prvenstvo

21197 pregleda 39 reakcija 12 komentar(a)
Stefan Vidović pred meč sa Francuskom, Foto: MTB-PHOTO
Stefan Vidović pred meč sa Francuskom, Foto: MTB-PHOTO

Barselona, avgust 2018 - vaterpolisti Španije tada su u uzbudljivom meču Evropskog prvenstva nekoliko puta stizali prednost Crne Gore i na kraju pogotkom Alehandra Bustosa zgrabili remi (7:7) koji im je donio 1. mjesto u grupi.

Na tom šampionatu na čuvenom olimpijskom brdu Monžuik “furija” je igrala veliko finale, a na svakom narednom velikom takmičenju - a bilo ih je šest - stizala je najmanje do polufinala, dok se 2022. u Budimpešti krunisala i svjetskom krunom.

Sve to možda i najbolje oslikava koliko težak rival večeras (17.45 časova) očekuje Crnu Goru u 2. kolu Evropskog prvenstva u Hrvatskoj - u meču koji bi momke Vladimira Gojkovića u slučaju pobjede lansirao direktno u četvrtfinale.

- Čeka nas odlična reprezentacija sa dosta individualnog kvaliteta, takođe i sa odličnim sistemom igre koji godinama gaji i nadograđaje. Sigurno je dosta kvalitenija ekipa od Francuske koju smo savladali na startu prvenstva - poručio je centar Miroslav Perković.

Ajkula
foto: VPSCG

Prvi meč na nekom turniru uglavnom bude i najteži, pokazala je to Francuska (ajkule slavile nakon peteraca 20:19), ali Španija je težak rival u svakom trenutku, u bilo kojem dijelu šampionata...

Biće tako i u Dubrovniku, posebno zbog pomenutog sistema ekipe Davida Martina, koji je naglasio i Vlado Popadić.

- Znamo koje kvalitete imaju, tu je Felipe Perone već u poznim igračkim godinama, ali i dalje igra na fantastičnom nivou. Ne bi trebalo zaboraviti ni Alvara Granadosa, koji je među najboljim napadačima na svijetu. Uz to, po mom mišljenju Španija ima najbolji sistem koji godinama primjenjuje - naglasio je Popadić.

Ipak, i tako moćan sastav ima svojih mana, donekle ih otkrio i domaćin Hrvatska koji je u 1. kolu slavio nakon petereca (14:12).

- Mislim da protiv Španije možemo da tražimo šansu. I ta selekcija ima slabih tačaka i njih bi trebalo da napadnemo... Smatram da možemo da se takmičimo sa njima u ritmu i plivanju, jer smo fizički odlično spremni. Siguran sam i da će stručni štab odlično spremiti utakmicu - dodao je Perković.

A koja je jedna od slabih tačaka objasnio je Popadić.

- Sigurno da su centri tačka koju bi trebalo da napadnemo u odbrani. Fizički su teški, malo ne trpe kretanje i sigurno je to jedna od šansi koju možemo da iskoristimo, kao i da odigramo pravi meč kakav je bio u Fukuoki, naravno uz izbjegavanje grešaka iz tog duela - smatra Popadić.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: MTB-PHOTO

Trijumf nad Francuskom na startu sve je koliko-toliko olakšao.

- Sigurno da će biti lakše u nastavku prvenstva nakon pobjede nad Francuskom, toliko puta smo ponovili da prvi meč protiv bilo kojeg rivala nije lak. Očekivali smo da će Francuska pružiti mnogo bolji otpor nego na turniru u Italiji, to se i pokazalo, ali najvažnije da smo pobijedili i idemo dalje - zaključio je Popadić.

Crna Gora i Španija do sada su odigrale 33 međusobna meča, a u ukupnom skoru vodi Crna Gora sa 18:9, uz šest neriješenih utakmica. Posljednji put “ajkule” i “furija” su se sreli na Mundijalu u Fukuoki prošlog ljeta kada je slavila Španija 11:7.

EP 2024, 2. kolo

Danas

17.45h Crna Gora - Španija

20.15h Hrvatska - Francuska

Standings provided by Sofascore

Bonus video: