Sudije pogurale Hrvatsku, "ajkule" uprkos pobjedi moraju u osminu finala

Evropsko prvenstvo u vaterpolu - Crna Gora na peterce savladala Hrvatsku, naredni rival je vjerovatno Njemačka, u četvrtfinalu čeka Italija

83290 pregleda 138 reakcija 123 komentar(a)
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures
Ažurirano: 08.01.2024. 23:30h
Završeno
21:42h

Fenomenalno izdanje crnogorskih vaterpolista u dubrovačkom Gružu nije nagrađeno "pravom" pobjedom.

Ne da nije nagrađeno, već je pokvareno blago rečeno sumnjivom odlukom sudija u samom finišu. "Ajkule" su savladale Hrvatsku na peterce (15:13), ali trijumf koji je umjesto tri donio dva boda bio je dovoljan samo za treće mjesto u grupi i odlazak u osminu finala Evropskog prvenstva.

Pred turnir bi se reklo da je Crnoj Gori u konkurenciji Španije i Hrvatske i mjesto na trećem stepeniku i ispred Francuske, ali nakon izdanja protiv "barakuda" i neravnopravnog kriterijuma suđenja - čini se da su izabranici Vladimira Gojkovića zaslužili više.

A to više je da savladaju Hrvatsku i odu direktno među osam najboljih...

Žestoka bitka na oba kraja bazena je trajala 32 minuta, nije stala ni onog momenta kada je Crna Gora zbog "brutalitija" Vlada Popadića koji je u plivanju neoprezno laktom po licu udario Matijasa Biljaku ostala s igračem manje u posljednjih 120 sekundi.

Preživjela je tada i peterac (promašio ga je Luka Bukić) kod rezultata 10:10, onda se vratila kada je Jovan Vujović poravnao na 11:11.

I onda taj detalj koji je pokvario sve pred 2.500 i svjedoka u Gružu - Đuro Radović je 19 sekundi prije kraja maestralno pogodio iz teške pozicije i činilo se lansirao Crnu Goru ka pobjedi. Taj pogodak je poništen zbog Đurovog kontrafaula, ali djeluje da je naš nacionalni tim oštećen u finišu meča i da je domaćin poguran ka četvrtfinalu.

U petercima dileme nije bilo - Petar Tešanović je odbranio šuteve Konstantina Harkova i Lorena Fatovića i donio "ajkulama" ono što su zaslužili nekoliko minuta ranije u regularnom dijelu.

Crna Gora je igrala odličnu odbranu s igračem manje, primila je samo šest golova iz 15 napada protivnika, i to je bio segment u igri koji je vraćao u utakmicu iako je Hrvatska u tri navrata imala po dva gola prednosti...

Imala je 9:7 u posljednjoj četvrtini nakon pogotka Harkova, ali je onda na scenu stupio Đuro Radović koji je postigao tri gola zaredom i čuvao nadu u direktan plasman u četvrtfinale. Postigao je i četvrti u nizu, ali je sudijski par Stavridis-Kovač-Čatloš uzeo stvari u svoje ruke...

Ako ne bude iznenađenja u osmini finala protiv (vjerovatno) Njemačke, naš tim će se u četvrtfinalu sastati sa Italijom koja je na neobičan način prokockala prvo mjesto u grupi B.

"Azuri" su, naime, izgubili 10:5 od Mađarske i prepustili joj prvo mjesto - upravo je poraz od minus pet značio da tm Alesandra Kampanje sa već viđene liderske pozicije pada na drugu...

CRNA GORA - HRVATSKA 15:13 - NAKON PETERACA (2:4, 3:1, 3:4, 3:2, 4:2)

Dubrovnik - Bazen u „Gružu”. Gledalaca: 2.500. Sudije: Stavridis (Grčka), Kovač-Čatloš (Mađarska). Igrač više: Crna Gora 11 (6), Hrvatska 15 (6). Peterci: Crna Gora 1 (1), Hrvatska 2 (1).

Crna Gora: Lazović, Vujović 1, Perković 1, Mršić 1, Mačić, Popadić 1, Vidović 1, Đ. Radović 3, Ukropina, Spaić 1, Matković 1, V. Radović 1, Tešanović (devet odbrana i dva peterca).

Hrvatska: Bijač (šest odbrana), Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 1, Vukičević 1, Žuvela 3, Marinić Kragić 3, Vrlić, Butić, Harkov 2, Popadić.

Izmjena: 23:29h
21:36h

Crna Gora je savladala Hrvatsku na peterce 15:13 i to je samo po sebi podvig, ali ostaje gorak ukus, jer je "ajkulama" za drugo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale trebao trijumf u regularnom toku i tri boda.

Reklo bi se da je tim Vladimira Gojkovića takav trijumf i zaslužio, a ostaće dilema da li je pogodak Đura Radovića 19 sekundi prije kraja opravdano poništen.

Naša selekcija ide u osminu finala, vjerovatno će se sastati sa Njemačkom (ime rivala će znati u utorak, utakmica je u srijedu), a onda bi je u četvrtfinalu čekao okršaj sa Italijom.

21:33h

"Ajkule" vode i nakon reće serije - Perković je zatresao mrežu.

21:33h

Crna Gora ima prednost nakon druge serije - Ukropina je pogodio nakon što je Tešanović odbranio šut Harkova - 13:12.

21:32h

Gol Marinić Kragića, onda pogodak Đura Radovića u prvoj seriji - 12:12.

21:31h

Kako god se završi meč, Crna Gora ide u osminu finala kao trećeplasirana.

21:29h

Šutiraće se peterci, ostaje dilema da li je Radović bio u šest metara kod šuta i da li je naša selekcija oštećena.

21:27h

Poništen je gol Đura Radovića, navodno je šutirao iz zone šest metara.

21:26h

"Ajkule" su izjednačile na 11:11 preko Vujovića u momentu kada su ekipe bile brojčano izjednačenje u bazenu.

21:23h

Hrvatska vodi 11:10 na minut i 12 do kraja meča.

21:22h

Fatović je promašio peterac, ostalo je 10:10.

21:18h

Crveni karton za Popadića koji je udario laktom Biljaku - Hrvatska će imati peterac i igrača više do kraja utakmice - posljednja dva minuta.

21:17h

Odmah izjednačenje - Vukičević je bio sigurna u napadu s igračem više - 10:10.

21:15h

Treći gol zaredom Đura Radovića i Crna Gora opet vodi - 10:9.

21:15h

Neriješeno je na polovini posljednje četvrtine - 9:9.

21:12h

Golčina Đura Radovića za izjednačenje - 9:9.

21:08h

Prvi napad u posljednjoj četvrtini ima Hrvatska.

21:06h

Đuro Radović je iz peterca smanjio na 9:8 za kraj treće četvrtine.

21:02h

Ređaju se napadi s igračem više Hrvatske, sada je siguran bio ljevoruki Harkov pa "barakude" treći put imaju dva gola prednosti - vode 9:7.

20:59h

Opet Marinić Kragić, ponovo vodi Hrvatska - 8:7 nakon što je pogodila u napadu s igračem više.

Bonus video: