Na Savi kreću prave stvari: Njemačka prepreka do Italije i Dohe

Vaterpolisti Crne Gore bez suspendovanih Popadića i Spajića igraju za četvtfinale EP i plasman na SP, večeras od 20.15

23059 pregleda 67 reakcija 15 komentar(a)
Kapiten Crne Gore Petar Tešanović i Aljoša Mačić tokom EP u Zagrebu, Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures
Kapiten Crne Gore Petar Tešanović i Aljoša Mačić tokom EP u Zagrebu, Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Vreli julski dan na Foro Italiku u Rimu 2009, vaterpolisti Crne Gore nošeni slavom sa Evropskog prvenstva u Malagi očekivali su lagan meč osmine finala Mundijala protiv Njemačke.

A, onda šok u Vječnom gradu - evropski šampion bio je eliminisan od mnogo manje kvalitetnog rivala.

Nakon toga Njemačka nije bila problem za Crnu Goru, a skoro 15 godina kasnije neke nove “ajkule” ponovo će igrati protiv te selekcije u osmini finala - ovog puta Evropskog prvenstva u Zagrebu. Meč u bazenu na Savi počinje večeras od 20.15.

Od aktera rimskog meča sada su tu samo Draško Brguljan i Vladimir Gojković danas kao selektor, ali “ajkule” su i dalje klasa više u odnosu na večerašnjeg rivala. Naravno, i ovog puta će morati to da potvrde u bazenu.

- Potrebno je da ostanemo mirne glave i da se pripremimo prije svega za Njemačku i da samo o njoj razmišljamo - poručio je Gojković i naglasio. - Treba da prođemo ovaj meč, svakako smatram da smo favoriti.

Njegovi momci i on moraće kroz dodatna 32 minuta da obezbijede plasman među osam najboljih, nakon što im je karta za četvrtfinale i odlazak na Mundijal u Dohi u posljednjim sekundama meča sa Hrvatskom izmakla iz ruku.

- Za nas Evropsko prvenstvo počinje sada, utakmicama u kojima nemate pravo na kiks - jasan je Gojković.

Gojković
Gojkovićfoto: Filip Roganović

Duel posljednjeg kola grupe A u Gružu sa domaćinom i dalje je u mislima - Crna Gora je herojskom igrom sa igračem manje tokom posljednja dva minuta, nakon poništenog gola Đura Radovića na 19 sekudni prije kraja i poslije peteraca savladala evropskog prvaka, ali za direktan odlazak među osam bila joj potrebna pobjeda tokom 32 minuta.

- Sve što je bilo do sada trebalo bi da iskoristimo da nas podigne u najboljoj mogućoj mjeri - istakao je selektor Crne Gore.

Njemačka je do plej-ofa stigla kroz Diviziju dva - pobjedama nad Maltom i Izraelom, dok je poražena od Srbije.

- Imaju određene individualne tačke koje bi trebalo da zatvorimo. Ukoliko budemo na nivou igre sa posljednja dva meča u grupi, trebalo bi da bez većih problema riješimo tu utakmicu u svoju korist - zaključio je Gojković.

“Ajkule” će u nastavku biti oslabljene - Vlado Popadić je zbog isključenja s pravom zamjene protiv Hrvatske kažnjen sa dvije utakmice suspenzije, dok će Njemačku propustiti i centar Vladan Spajić, jer je zbog prigovora sudijama dobio crveni karton.

- Sigurno neće biti lako, ali i sigurno je da imamo kvalitetnu ekipu koja može da nadomjesti njihove izostanke. Favoriti smo, ne bježimo od te uloge, ali moraćemo maksimalno ozbiljno da shvatimo Njemce - kaže kapiten i golman naše selekcije Petar Tešanović.

VPSCG
foto: VPSCG

Ukoliko sve bude prema planovima, Crna Gora bi konačno mogla da ima i nešto lakši meč na šampinatu.

- Nadam se da ćemo uspjeti i da odmorimo glavne igrače, s obzirom na to da je bila i velika potrošnja u posljednje dvije utakmice - zaključio je Tešanović.

Ako “ajkule” opravdaju ulogu favorita u četvrtfinalu ih čeka drugoplasirani tim grupe B - Italija.

"Setebelo" je imao sve u svojim rukama u grupi B, mogao je da izgubi i četiri razlike u posljednjem kolu protiv Mađarske, ali je poražen 10:5, pa je skliznuo na 2. poziciju.

EP 2024 - Zagreb

Plej-of

Danas

18.30h Francuska - Srbija

20.15h Crna Gora - Njemačka

Četvrtak

17.00h Gruzija - Rumunija

19.00h Grčka - Holandija

Četvrtfinale

Španija - Gruzija/Rumunija

Italija - Crna Gora/Njemačka

Mađarska - Francuska/Srbija

Hrvatska - Grčka/Holandija

Bonus video: