U Zagrebu nastavljen olimpijski san, protiv Italije novi veliki ispit ove generacije

Crnogorski vaterpolisti u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

37038 pregleda 143 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Deveti put u isto toliko nastupa na evropskim prvenstvima crnogorski vaterpolisti će igrati u četvrtfinalu.

Plasman među osam najboljih se praktično podrazumijeva na najvećim takmičenjima, "ajkule" ni ovog puta nisu omanule, mada nisu ni smjele to sebi da dozvole u Zagrebu.

Izabranici Vladimira Gojkovića su u bazenu na Savi opravdali ulogu favorita protiv Njemačke (10:5), plasmanom u narednu rundu gotovo izvjesno osigurali odlazak na Svjetsko prvenstvo u Dohi početkom februara, ali i zakazali derbi sa Italijom koji je na programu u petak od 20.15 časova.

Crna Gora nije imala baš nikakvih problema s Njemcima, koji su prvi poveli golom Denisa Strelekcija, a onda upali u ritam koji je diktirala naša ekipa.

Do početka druge četvrtine je bilo 4:3, a malu krizu u igri je protivnik iskoristio da sa dva uzastopna pogotka Zorana Božića priđe na 4:3. Uslijedila je serija 6:0, pa se u posljednjoj četvrtini praktično samo trošilo vrijeme s obzirom na to da je pobjednik bio poznat.

Gojkovićev tim je tako mogao da priušti da u posljednjih osam minuta ne postigne gol, a pamtiće se da je prvi put na turniru među stative stao Dejan Lazović. Zabilježio je jednu odbranu, sedam je imao kapiten Petar Tešanović.

Trijumf i ne tolika potrošnja - to je ono što je želio da dobije Gojković i misija je ispunjena, a sada slijedi ono pravo - javnost čeka da vidi da li je Crna Gora spremna da konačno napravi korak dalje i prvi put od januara 2020. i Evropskog prvenstva u Budimpešti zaigra u polufinalu velikog turnira.

"Bili smo favoriti, očekivali smo pobjedu i ostvarili smo je. Mučili smo se četvrtinu i po, birali loša rješenja u napadu, ali smo poslije riješili utakmicu. I rotacija je bila manja, pa smo vodili računa i o tome da se neko ne povrijedi", rekao je Gojković.

Protiv Italije će biti druga priča, ali Crna Gora vidi šansu.

"Najvažnije je da smo u četvrtfinalu. Okrećemo se velikom meču sa Italijom, pripremićemo se najbolje što možemo", dodao je Gojković.

Tri puta je mrežu Njemačke tresao Aleksa Ukropina, od toga dva iz peterca, dvostruki strijelac je bio Kanstantin Averka, a po jednom su se upisali Miroslav Perković, Marko Mršić, Jovan Vujović, Dušan Matković i Vasilije Radović.

"Cilj ispunjen - u četvrtfinalu smo i sada mislimo samo na Italiju. Bio je ovo fizički težak meč, promijenili smo bazen i trebalo je vremena da se adaptiramo, pa se nadam da će protiv Italije u tom smislu biti lakše, kao i da ćemo biti bolji", istakao je Ukropina.

CRNA GORA - NJEMAČKA 10:5 (3:1, 3:2, 4:1, 0:1)

Zagreb - Bazen na Savi. Gledalaca: 200. Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Burž (Francuska). Igrač više: Crna Gora 9 (6), Njemačka 6 (2). Peterci. Crna Gora 2 (2).

Crna Gora: Lazović (jedna odbrana), Brguljan, Perković 1, Averka 2, Mačić, Mršić 1, Vidović, Đ. Radović, Ukropina 3, Vujović 1, Matković 1, V. Radović 1, Tešanović (sedam odbrana).

Njemačka: Benke (devet odbrana), Božić 2, Korbel, Dik, Zajfert, Taubert, Streleckij 3, Širu, Sekulić, Kupers, Šiper, Vernet Švejmer.

Bonus video: