Veliki motiv protiv velikog rivala: Bez straha na "setebelo"

Crnogorski vaterpolisti žele da uđu u borbu za medalje na Evropskom prvenstvu - protivnik u četvrtfinalu im je Italija (20.15): Da li neko kalkuliše ili ne - to nas ne zanima - kaže centar “ajkula” Vladan Spaić o tome što su Italijani navodno birali Crnu Goru za protivnika

16019 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Crnogorski vaterpolisti žele u polufinale, Foto: Albert ten Hove / Orange Pictures
Crnogorski vaterpolisti žele u polufinale, Foto: Albert ten Hove / Orange Pictures

Crnogorski vaterpolisti nisu bili u situaciji da kalkulišu u grupnoj fazi i biraju protivnika za četvrtfinale Evropskog prvenstva, a ostaće pitanje bez odgovora da li je Italija ta koja je “crtala” rezultate u grupi B i izabrala upravo “ajkule” za rivala na putu ka polufinalu.

Kako god, vrijeme je za još jedan u nizu okršaja Crne Gore i Italije koji će večeras (20.15 časova) jednu ekipu poslati u borbu za medalju, a drugu u razigravanje od 5. do 8. mjesta.

Crna Gora već tri godine nije savladala “setebelo”, gubila je od tima Alesandra Kampanje na svim velikim takmičenjima, kao i u Svjetskoj ligi, a prije dvadesetak dana i na “Sardinija kupu” u Kaljariju u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo.

Tradicija, dakle, nije saveznik izabranicima Vladimira Gojkovića, uloga favorita ide protivniku, ali nema naš nacionalni tim mnogo razloga da strahuje od Italije. Pogotovo što je posljednjih dana u Dubrovniku pokazao da može da stvori probleme Španiji, te natjera domaćina Hrvatsku da “aktivira” pomoć sudija da bi izbjegla poraz u regularnom dijelu...

- Počelo je ono glavno na Evropskom prvenstvu, spremni smo i fokusirani na sve što slijedi. Podizali smo nivo igre kako je turnir odmicao i vjerujem da smo u pravoj formi za duel sa Italijanima od kojeg zavisi da li idemo u borbu za medalju ili ne - rekao je centar Vladan Spaić, koji je zbog crvenih kartona u utakmici sa Hrvatskom propustio meč osmine finala protiv Njemačke.

Spaić
Spaićfoto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Crna Gora je u grupi na peterce savladala Francusku 20:19, onda je izgubila od Španije 14:12, potom bila bolja od Hrvatske, takođe nakon peteraca (15:13). To je bilo dovoljno za treće mjesto, onda je bila bolja od Njemaca, pa je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi koje počinje već 5. februara.

A šta je radila Italija? Turnir je otvorila ubjedljivom pobjedom nad Gruzijom (22:5), pokazala je moć protiv Grčke (15:8), a dva dana kasnije totalnu nemoć u okršaju sa Mađarskom koja je slavila 10:5. Plus pet je Mađarima i bilo dovoljno da dođu do prve pozicije. Opšte je mišljenje da su “azuri” kalkulisali, da su namjerno pali na drugo mjesto kako bi izbjegli Srbiju u četvrtfinalu i dočekali meč sa Crnom Gorom.

- Vidjeli smo da je Italija izgubila od Mađarske, ali nismo mislili o tome. Bavili smo se svojom igrom, a da li neko kalkuliše ili ne - to nas ne zanima. Znam da mi u svaki meč ulazimo isto, jako i motivisano, sa željom da trijumfujemo. To je jedini način za nas - istakao je Spaić.

Osvrnuo se “sidraš” Marseja na nedavno odigrani pripremni duel u Kaljariju.

- Bio je dobar meč, poraženi smo na peterce, ali oba tima su bila nekompletna. Nismo u Kaljariju mogli jedni od drugih ništa da sakrijemo, timovi se dobro znaju. Vjerujem da nas čeka neizvjesna utakmica i da će detalji odlučiti pobjednika - dodao je Spaić.

Đuro Radović poziva “ajkule” da ne respaktuju protivnika.

- Primarni cilj je ostvaren, igraćemo na Svjetskom prvenstvu i među osam najboljih smo u Evropi. Dobro poznajemo Italiju, nedavno smo igrali i u pripremama, ali taj meč nije prava slika. Najbitnije da zaustavimo njihov individualni kvalitet, da zaustavimo kontranapade, kao i da uđemo agresivno i bez respekta - jasan je Radović.

Radović
Radovićfoto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Da li je Italija zaista kalkulisala da bi došla do meča sa Crnom Gorom...

- Poraz Italije od Mađarske nas jeste iznenadio, ali to ne mijenja ništa. Pripremamo se za četvrtfinale, mislim da podižemo formu iz meča u meč i da je to naša prednost - zaključio je vaterpolista Jadrana iz Splita.

Kampanja: Crna Gora se približila onome što igra Italija

Crna Gora i Italija su veliki protivnici sa najvećih takmičenja, rivalstvo se nastavlja u Zagrebu... Selektor “setebela” Alesandro Kampanja je veoma oprezan pred duel s “ajkulama”, pogotovo poslije nastupa naše selekcije u grupnoj fazi protiv Francuske, Španije i Hrvatske.

- Crna Gora se približila onome što igra Italija. U Dubrovniku je pokazala dinamičnu igru, sa dosta kontranapada, brzine u razmjeni lopte, mnogo pokretljivosti... Moraće da obratimo posebnu pažnju kako bismo iskoristili svoje prednosti. Odbrana mora da bude bolji dio tima, jer kad smo dobri pred našim golom onda smo mirniji i u napadu - rekao je Kampanja i dodao:

Kampanja
Kampanjafoto: LEN

- Ono što je bilo u grupi treba da zaboravimo, dueli sa Grcima i Mađarima su iza nas. Pred nama su najbitnije utakmice na turniru, a došli smo ovdje da igramo do kraja. Da bismo to ispunili moramo da budemo bolji nego što je bio slučaj do sada - kazao je Kampanja.

Golman Marko del Lungo je poraz od Mađarske okarakterisao kao šamar u pravom momentu.

“Taj meč mora da se zaboravi. Bio je to pogrešan korak, šamar koji nas je odmah vratio u realnost, jer je pokazao da možemo da igramo ispod svakog nivoa. Crna Gora je na ozbiljnom nivou u ovom momentu, željeće utakmicu sa puno plivanja i ritma i mi na to moramo da budemo spremni”, jasan je golman Italije Marko del Lungo.

Raspored

Četvrtfinale

15.00h Mađarska - Srbija

16.30h Španija - Rumunija

18.30h Hrvatska - Grčka

20.15h Italija - Crna Gora

Bonus video: