Ajkule i setebelo u četvrtfinalu EP, zvuči poznato

Vaterpolisti Crne Gore protiv Italije igraju 13. put na velikim takmičenjima - skor je na strani rivala, ali je naš nacionalni tim pokazao da zna kako sa "setebelom" baš u borbama za polufinale Evropskog prvenstva

7676 pregleda 0 komentar(a)
Lazović, Đuro Radović i Spaić u duelu sa Di Fulviom i Bodegom na EP 2020., Foto: Shutterstock
Lazović, Đuro Radović i Spaić u duelu sa Di Fulviom i Bodegom na EP 2020., Foto: Shutterstock

Još jedan klasik na velikim takmičenjima odigraće vaterpolisti Crne Gore i Italije.

"Ajkule" i "setebelo" sudariće se večeras (20.15h) u četvrtfinalu Evropskog prvenstva na bazenu na Savi u Zagrebu, a upravo su na istom mjestu odigrali i prvi međusobni meč kada su u pitanju velika takmičenja.

Bilo je to 2010, takođe na Evropskom prvenstvu, a Italije tada u grupi slavila sa 11:10.

Ukupno, ove dvije selekcije na najvećim takmičenjima (EP, SP i OI) odigrale su 12 utakmica, a trenutno je skor na strani reprezentacije sa Apenina - 7:4, uz jedan remi.

Ipak, baš na evropskim šampionatima i baš u četvrtfinalu "ajkule" su upisale dvije velike pobjede protiv velikog rivala, nakon čega su u oba navrata stizale do medalje.

Prije osam godina u Beogradskoj areni, Crna Gora je na krilima Nikole Janovića u borbi za polufinale slavila sa 10:7, a kasnije osvojila srebrnu medalju. Bilo je to prvo takmičenje na kojem je naš nacionalni tim kao selektor predvodio Vladimir Gojković.

Četiri godine nakon Beograda isti rivali u istoj fazi Evropskog prvenstva sreli su se u "Dunav areni" u Budimpešti - Crna Gora je ovaj meč dobila 10:8 i tako trasirala put ka bronzanoj medalji.

Na kontinentalnim prvenstvima vaterpolisti Crne Gore i Italije igrali su još Budimpešti 2014 (neriješeno u grupi i pobjeda "setebela" u meču za bronzu), kao i 2022. u Splitu kada je naš rival slavio sa 13:8 u grupi.

Do preostale dvije pobjede na velikim takmičenjima Crna Gora je stigla na svjetskim prvenstvima, a jedan od tih trijumfa bio je baš veliki.

Bilo je to u Barseloni 2013. kada su "ajkule" tadašnjeg selektora Ranka Perovića toliko dominirale da su konačnih 10:8 čak i dobro zvučale za Italiju.

Osim toga na šampionatima svijeta Crna Gora je slavila i u Budimpešti 2017, ali u mnogo manje prestižnom meču - za peto mjesto (5:4).

Posljednji put ove dvije selekcije srele su se prošlog ljeta u Fukuoki, kada je "setebelo" slavio u meču za razigravanje od 5. do 8. mjesta.

Uz ove duele Crna Gora je sa Italijom odigrala i tri meča na Olimpijskim igrama, a na tom takmičenju je i dalje bez pobjede protiv velikog rivala - u Rio de Žaneiru "setebelo" je slavio u grupi (6:5) i meču za treće mjesto (12:10), dok je u Tokiju nakon peteraca bio bolji u utakmici za sedmo mjesto.

Kada se računaju utakmice i van tri najveća takmičenja skor je na strani Crne Gore 20:19.

VPSCG
foto: VPSCG

Bonus video: