Crna Gora za peto mjesto protiv vicešampiona svijeta: "Pumpanje" samopouzdanja pred Dohu

Naši vaterpolisti od 18.30 igraju sa Grčkom u posljednjem meču na Evropskom prvenstvu. Finale Hrvatska - Španija je od 20.15, novi šampion Starog kontinenta će osigurati vizu za Olimpijske igre

14351 pregleda 26 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Utakmicom protiv Grčke u borbi za 5. mjesto crnogorski vaterpolisti završavaju nastup na Evropskom prvenstvu.

Biće to još jedan duel protiv vrhunske reprezentacije za izabranike Vladimira Gojkovića, a računajući grupu u Dubrovniku i nokaut fazu u Zagrebu, odigrala ih je tri - protiv Španije, Hrvatske i Italije.

Samo u jednom od njih su "ajkule" bile potpuno nemoćne - u okršaju sa Italijanima u četvrtfinalu kada su na površinu izašle sve mane našeg nacionalnog tima...

"Setebelo" je slavio 14:8 i nastavio dominaciju u međusobnim duelima, a dobru tradiciju protiv Crne Gore ima i današnji protivnik - Grke, naime, Gojkovićevi izabranici na najvećim takmičenjima nisu savladali od Olimpijskih igara u Tokiju 2021.

Bili su blizu ljetos na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki kada su Heleni slavili u četvrtfinalu. Kasnije su igrali finale kada je na peterce bolja bila Mađarska.

"U pitanju je aktuelni svjetski vicešampion koji ovdje nije na nivou tih izdanja iz Fukuoke. Sredina je sezone, vjerovatno su i svi pomalo umorni, ali može da se kaže da su Grci pokriveni na svim pozicijama, čak i pojačani u odnosu na SP, jer im se vratio Vlahopulos", rekao je Gojković.

Trijumf bi značio našoj selekciji, koja je samo jednom u istoriji bila petoplasirana - 2013. upravo u Zagrebu.

"Za nas je izazovan meč za 5. mjesto protiv vrhunske ekipe i sigurno prilika da probamo da je pobijedimo i da kroz ovu utakmicu ostvarimo određeni napredak, jer ovakvi mečevi sigurno mnogo znače", istakao je Gojković.

Osvrnuo se Gojković i na grupu koja “ajkule” čeka na Svjetskom prvenstvu, koje počinje već 5. februara - rivali će biti Srbija, Sjedinjene Američke Države i Japan. U četvrtfinale ide najbolja ekipa iz grupe, drugoplasirana i trećeplasirana će u razigravanje za plasman među osam najboljih.

"Upali smo u tešku grupu, jedinu na turniru gdje su sve četiri ekipe sa ambicijama. Nema puno vremena do SP, svega nekoliko dana ćemo odmarati do početka priprema, a moramo da budemo u pravoj formi već na početku Svjetskog prvenstva", kazao je Gojković.

Vlado Popadić, koji se na meču sa Njemačkom vratio u tim nakon dvije utakmice suspenzije, želi da se Crna Gora od Zagreba oprosti na pravi način.

"Utakmica možda nije toliko rezultatski bitna, jer znamo u kojoj grupi ćemo završiti na Svjetskom prvenstvu u Dohi, ali bi nam pobjeda mnogo više značila na psihološkom planu. Nismo uspjeli u tom meču protiv Italije, sada nas čeka duel sa još jednom ekipom iz samog vrha. Znamo mane Grka, vjerujem da možemo da ih iskoristimo i Evropsko prvenstvo završimo na 5. mjestu", rekao je Popadić.

Grci su u grupi doživjeli težak poraz od Italije, potom su bili bolji od Mađarske, a u četvrtfinalu su udarili u zid kada ih je fantastičnom odbranom lako savladala Hrvatska.

"Sviđa mi se kako igra Crna Gora, dopada mi se kako posao obavlja Vlado Gojković. To je mlad tim, bori se za svaki napad, svaku odbranu i svaku loptu. Vidljivo je da je Crna Gora u grupi potrošila puno energije, ali nije je lako pobijediti i moraćemo da budemo ozbiljni od početka do kraja", rekao je selektor Grčke Teodoros Vlahos.

Prvi meč današnjeg programa igraju Srbija i Rumunija za sedmo mjesto (15 sati), a od 16.30 je borba za bronzu između Mađarske i Italije.

Finale je od 20.15 - sastaju se Hrvatska i Španija, a novi prvak Evrope osiguraće i vizu za Olimpijske igre u Parizu.

Bonus video: