Konačno "furija" - maestro Granados utišao Zagreb i krunisao Španiju

Vaterpolisti Španije prvi put u istoriji postali šampioni Evrope - u nezaboravnom finalu srušili Hrvatsku (11:10)

19618 pregleda 73 reakcija 26 komentar(a)
Heroj Španije:Alvaro Granados, Foto: LEN Water Polo (X)
Heroj Španije:Alvaro Granados, Foto: LEN Water Polo (X)

Stizale su u Španiju tri svjetske titule, zasjalo je iznad Pirineja i olimpijsko zlato, ali evropska kruna se predugo čekala - sve do noćas.

Vaterpolisti Španije u fenomenalnom finalu Evropskog prvenstva srušili su Hrvatsku usred Zagreba (11:10), skinuli joj krunu i čekirali kartu za Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta.

Heroj "furije" bio je Alvaro Granados koji je postigao posljednja dva pogotka na meču kojima je "okrenuo" Hrvatsku, a o golu za titulu dugo će se pričati - "šrauba" iz nemogućeg ugla koja je iznenadila Marka Bijača i utišala bazen na Savi.

Hrvatska je na krilima navijača i fenomenalnog Luke Bukića sjajno ušla u meč, vodila je 6:3, činilo se da će "pakao" Zagreba veoma rano da proguta Špance, ali ekipa Davida Martina nije se predavala...

Već do poluvremena njegovi momci bili su na minus jedan (7:6), u trećem periodu i izjednačili, ali nakon gola Lorena Fatovića na isteku trećeg perioda za 10:8 izgledalo je da je Španija ovog puta potopljena.

Ipak, ekipa koja je posljednjih godina uvijek u vrhu ovog puta je odbila da se preda. Najporije je Sanauža smanjio, a onda je na scenu stupio genije Granados - bomba i pomenuta "šrauba" za istorijsko veče Španije.

Španija je do večeras izgubila tri evropska finala (1991, 2018. i 2020), dok Hrvatska ostaje na dvije titule osvojene pred svojim navijačima - 2010. u Zagrebu i 2022. u Splitu.

Ranije danas u meču za treće mjesto Italija je lagano odradila Mađarsku (12:7) i tako stigla do prve medalje na evropskim prvenstvima još od 2014.

Naredno Evropsko prvenstvo zakazano je za 2026. u Beogradu.

Bonus video: