Kupanje u zlatu: Vaterpolisti Španije na naslovnicama "Marke" i "Asa"

"Furija" dominaciju u posljednjim godinama potvrdila prvom evropskom krunom u istoriji

6076 pregleda 0 komentar(a)
Španci na pobjedničkom postolju u Zagrebu, Foto: Real Federación Española de Natación (X)
Španci na pobjedničkom postolju u Zagrebu, Foto: Real Federación Española de Natación (X)

Osam velikih takmičenja od 2018, uvijek najmanje polufinale i sedam medalja od kojih su dvije bile zlatne - Španija je najveća vaterpolo sila u posljednje vrijeme, a dominaciju je potvrdila i istorijskom evropskom krunom.

Ekipa Davida Martina uspjela je ono što nisu mnoge ranije generacije iz ove zemlje, čak ni one koje su krajem prošlog i početkom novog milenijuma bile olimpijski i svjetski šampioni - da konačno pokori Evropu.

Španija je do prve titule kontinentalnog prvaka stigla protiv branioca krune Hrvatske i to u njenom hramu vaterpola "na Savi" u Zagrebu.

Koliko se uspjeh vaterpolista cijeni na Pirinejima govori i to što su maestro Alvaro Granados, legenda Felipe Perone i ostali majstori "furije" završili na naslovnicama najpoznatijih sportskih listova u Španiji - "Marki" i "Asu". Mjestu koje je praktično uvijek rezervisano za fudbal.

"Tečno zlato", naslov je "Marke".

"Kupanje u zlatu", stoji na naslovnoj strani "Asa".

"Golaco Alvara Granadosa (šrauba za pamćenje) na 48 sekundi do kraja finala odveo je ekipu maestra Davida Martina i u Pariz", dodaje "As".

Ne baš u prvom planu, ali vaterpolisti Španije - uglavnom Katalonci - našli su se i na naslovnicama visokotiražnih sporstkih listova iz Barselone.

"Zlato koje smo sanjali", piše "Mundo Deportivo".

"Šampioni Evrope - Španije ide i na Olimlijske igre", kaže "Sport".

Španija je šampion Evrope, prije dvije godina bila je i svjetski, a na ljeto će ova super generacija juriti i najveću krunu - zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Bonus video: