Gojković: Grupa u Dohi je ujednačena i ne bih nikom dao prednost, Đurđić će imati šansu za Pariz

"Ovo je specifična godina, sa dva takmičenja između kojih ekipe imaju dvije ili tri sedmice pauze. Vjerujem da je sreća što smo imali dosta dugo ljeto kada smo bili skoro tri mjeseca na okupu kada smo mnogo toga prošli. Mislim da je to dobra osnova za ono što nas čeka", rekao je selektor "ajkula" pred Svjetsko prvenstvo koje počinje u ponedjeljak

3790 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Peti februar je dan kada crnogorski vaterpolisti počinju takmičenje gdje ih čeka presudna borba za plasman na Olimpijske igre.

U ponedjeljak u Dohi kreće Svjetsko prvenstvo, dijele se četiri olimpijske vize, a imperativ svih imperativa za "ajkule" je da budu u avionu za Pariz i da peti put u istoriji zaigraju na OI.

Put do Grada svjetlosti vodi preko Katara i nije jednostavan, jer je Crna Gora u teškoj grupi - sa Sjedinjenim Američkim Državama, Srbijom i Japanom, iz koje prvoplasirani ide direktno u četvrtfinale, a drugi i treći u osminu finala.

Ako se domogne četvrtfinala crnogorska selekcija bi gotovo sigurno osigurala put na Olimpijske igre.

"Ovo je specifična godina, sa dva takmičenja između kojih ekipe imaju dvije ili tri sedmice pauze. Sve je to veoma zahtjevno za igrače, jer je usred klupske sezone. Pokušali smo da u periodu nakon EP uglavnom radimo na oporavku i da obnovimo neke stvari u igri. Imamo još para dana priprema sa selekcijom Rumunije, a vjerujem da je sreća što smo imali dosta dugo ljeto kada smo bili skoro tri mjeseca na okupu kada smo mnogo toga prošli. Mislim da je to dobra osnova za ono što nas čeka", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Amerikanci su prvi protivnik i pobjeda bi vjerovatno značila da će Crna Gora izbjeći treću poziciju i izvjestan duel u osmini finala sa Italijom ili Mađarskom.

"Grupa u Dohi je teška i ujednačena, jedina je sa četiri tima koja igraju ozbiljan vaterpolo. Moramo od prvog kola da budemo spremni i u piku forme kako bismo došli do dobrog rezultata u grupi koji bi nam olakšao put do Olimpijskih igara. To je glavni cilj na SP, idemo od meča do meča s idejom da obezbijedimo put u Pariz", istakao je Gojković i dodao:

"SAD imaju igrače u najboljim klubovima i u Ligi šampiona. Posljednja takmičenja pokazuju da posjeduju veliki kvalitet, reprezentativce koji su veoma dobri, ali grupa je takva - sigurno Amerikanci i Srbija nisu bolji od Španije i Hrvatske s kojima smo igrali na Evropskom prvenstvu. Ali, da su jaki rivali - nema dileme. Ne bih nikom dao prednost u toj grupi, svaki meč zahtijeva posebnu pažnju", kazao je Gojković.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu, koje je završeno prije dvije sedmice, bila šestoplasirana.

"Ljetos smo u Fukuoki imali visok nivo igre koji objektivno nisam očekivao da ćemo imati, a partije sa EP u Dubrovniku su bile na tom nivou. Kasnije je u nokaut fazi došlo do pražnjenja, promjene bazena i prelaska u Zagreb. U tom meču sa Italijom nismo bili pravi, prije svega energetski, nismo plivali kako znamo. Bilo je dobrih, ali i loših detalja, a sada nam treba da budemo konstantni, jer je teška grupa", naveo je legendarni vaterpolista.

Đurđić je imao neke važne role u ovom ciklusu

Na Evropskom prvenstvu među 15 odabranih nije bilo Bogdana Đurđića, a za SP nije ni uvršten na širi spisak.

Vaterpolista italijanske Savone je ljetos u Fukuoki bio u sastavu, ali je odigrao samo prve dvije utakmice - protiv Južne Afrike i Španije. Od tada je prekobrojan.

"Momci koji su tu su to kroz treninge zaslužili, 90 odsto ove ekipe je iznijelo Svjetsko prvenstvo prošlog ljeta, kao i Evropsko prvenstvo. Tako je i tekao razgovor između Bogdana i mene. Rekao sam mu da će imati šansu ako se plasiramo na Olimpijske igre, jer je on dio ovog ciklusa i tokom njega je imao neke važne role", rekao je Gojković.

Pripreme u Trebinju: Imali smo izuzetne uslove, a moramo da mislimo i na naše klubove

Crnogorska selekcija je u susret Svjetskom prvenstvu najvažniji dio priprema odradila u Trebinju.

Zašto je morala da ide tamo i da li je mogla da trenira u Kotoru, Herceg Novom ili Podgorici?

"Uvijek smo išli negdje na pripreme. Sada između EP i SP smo u Trebinje otišli s namjerom da svi budemo na okupu i da odmor bude pravi. Trebinje ima izuzetne uslove, prije svega nije opterećeno radom nekog velikog kluba, tako da nam svaki put izlaze u susret i kad su jače pripreme dobijemo veliki broj termina", rekao je Gojković i zaključio:

"Mi gro priprema radimo u Kotoru i Herceg Novom i imamo izuzetno razumijevanje klubova. Ali, moramo da vodimo računa o tome da ti klubovi imaju mlađe kategorije, a da reprezentacija "uzima" veliki broj sati na bazenima. Otvorio se bazen u komšiluku i treba da zahvalimo Trebinju, kao i klubovima u Crnoj Gori koji nam izlaze u susret. Nadam se da će biti još bazena u našoj državi".

Bonus video: