Još dva dana do početka SP, "ajkule" iz Dohe poručuju: Pokazaćemo kvalitet i doći do olimpijske vize

Naši vaterpolisti prvi meč na Svjetskom prvenstvu igraju u ponedjeljak protiv Sjedinjenih Američkih Država

14774 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures
Foto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore u ponedjeljak počinje borbu za plasman na Olimpijske igre.

To je, naravno, prvi i najvažniji cilj pred početak Svjetskog prvenstva na kojem će "ajkule" pokušati da urade makar isto ono što im je pošlo zarukom prije dvadesetak dana na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Tada su izabranici Vladimira Gojkovića igrali četvrtfinale, što bi u Dohi trebalo da bude dovoljno za vizu za Pariz. Naravno, pod uslovom da ne bude senzacionalnih rezultata u ostalim grupama u osmini finala, što se u vaterpolu baš i ne dešava često na najvećim takmičenjima.

Pariz je opsesija, ali u Dohi crnogorski vaterpolisti žele i da pokažu da dobre partije u grupi na EP (u porazu od Španije i pobjedi na peterce nad Hrvatskom) nisu bljesak, već da mogu da ih ponove u kontinuitetu.

Upravo je kontinuitet neophodan u komplikovanoj grupi u kojoj su Sjedinjene Američke Države, Srbija i Japan iz koje prvi ide direktno u četvrtfinale, a drugoplasirani i trećeplasirani u razigravanje za plasman među osam najboljih.

SAD su prvi protivnik (ponedjeljak od 15.30 po našem vremenu), u srijedu je meč sa Srbima (11.30), a u petak protiv Japanaca (8.30).

Crnogorska ekspedicija je stigla u Dohu, ostalo je još malo do početka šampionata svijeta.

"Glavni cilj je plasman na Olimpijske igre. Biće teško, ima dosta jakih reprezentacija, jaka je i grupa u kojoj se nalazimo. Međutim, imamo svoje adute, vjerujemo u sopstveni kvalitet i vjerujem da ćemo nastaviti niz kada su u pitanju učešća na OI", rekao je centar "ajkula" Vladan Spaić.

Amerikanci su savladali Crnu Goru na SP u Fukuoki prošle godine u meču za sedmo mjesto.

"To je jaka selekcija, koja se podigla posljednjih godina. U pitanju je generacija koja igra odlično, vođena selektorom Dejanom Udovičićem, možda je i u najboljih pet ili šest na svijetu. Ima odličnog centra Haloka, veoma dobre vanjske igrače i to je tim koji je dobro popunjen. Biće teško, na jednu loptu i odlučiće detalji. Nadam se u našu korist", kazao je Spaić.

I Stefan Vidović zna da su "jenkiji" velika prijetnja.

"U atipičnoj smo situaciji, odmah poslije Evropskog startuje Svjetsko prvenstvo. Nije se imalo puno vremena za trening, ali tako je svima. Nama su misli sada usmjere na prvu utakmicu sa SAD koje su izuzetna selekcija, predvođena Halokom, najboljim centrom na svijetu u ovom momentu", navodi Vidović i poručuje:

"Zbog ciljeva koje imamo bi bilo najbolje da dobijemo prvu utakmicu, ali rival je veoma dobar. Nikada u istoriji nije imao toliko igrača u evropskim klubovima, to dovoljno govori o kvalitetu Amerikanaca".

Naši vaterpolisti su prošle sedmice trenirali u Trebinju, a od utorka su sparingovali sa Rumunijom u Bukureštu.

"Mislim da smo na pravi način iskoristili vrijeme između dva velika takmičenja. Fokusirani smo i imamo veliku želju da uradimo ono zbog čega smo došli, a to je da osiguramo plasman na Olimpijske igre", zaključio je Vidović.

Bonus video: