Preko Amerike se vidi Pariz - meč na startu Mundijala određuje put u Dohi i prije svega ka Olimpijskim igrama

Kreće Svjetsko prvenstvo - vaterpolisti Crne Gore šampionat u Dohi otvaraju protiv SAD, danas od 15.30h

13234 pregleda 6 komentar(a)
"Ajkule" tokom nedavnog EP u Hrvatskoj, Foto: LEN Water Polo (X)
"Ajkule" tokom nedavnog EP u Hrvatskoj, Foto: LEN Water Polo (X)

Neobičan mjesec za vaterpolo, još neobičnije mjesto - u bogatstvu Dohe, u srcu pustinje, danas počinje Svjetsko prvenstvo.

Deveti put dio najveće planetarne vaterpolo priče biće i Crna Gora - ovog puta snovi o medaljama biće u drugom planu, sada su svima u glavi samo Pariz i olimpijski krugovi.

Vaterpolisti naše zemlje Mundijal otvaraju od 15.30 sati protiv Sjedinjenih Američkih Država i već poslije premijerna 32 minuta biće jasnije da li će "ajkule" prema Olimpijskim igrama "plivati" kroz mirnije vode ili će ih čekati teži put.

"Znamo šta nam donosi Svjetsko prvenstvo - cilj je plasman na Olimpijske igre i daćemo sve da ga izborimo", poručio je iz Katara Vlado Popadić, bek Crne Gore.

Osim Amerikanaca u grupi C sa "ajkulama" se nalaze još Srbija i Japan, a zbog čega je baš današnji meč toliko bitan najbolje govori društvo iz grupe D sa kojom slijedi ukrštanje u nokaut fazi - Italija, Mađarska, Rumunija i Kazahstan.

Iz svake grupe prvoplasirane selekcije idu direktno u četvrtfinale, dok će drugi i treći na tabeli završiti u plej-ofu, pa bi eventualan neuspjeh u današnjem duelu sa SAD momke Vladimira Gojkovića mogao da gurne ka trećoj poziciji, samim tim i duelu sa Italijom ili Mađarskom u plej-ofu.

U tom slučaju četvrtfinale, koje praktično znači i odlazak u Pariz, bili bi mnogo komplikovanije.

"Pobjedom bismo mnogo lakše išli u nastavak turnira i u utakmice protiv Srbije i Japana. Međutim, idemo meč po meč - sada mislimo samo na Amerikance. Znamo da je ulog veliki i šta donosi svaki duel i idemo na trijumf kako bismo kasnije imali lakše ukrštanje u nokaut fazi", jasan je Popadić.

Popadić
Popadićfoto: Albert ten Hove/Orange Pictures

Neće biti ni danas lako, Sjedinjene Američke Države odavno su ozbiljna vaterpolo reprezentacija, sa trofejnim trenerom Dejanom Udovičićem i igračima koji su važni aduti svojih kluba u Ligi šampiona.

"Pokriveni su na svim pozicijima", naglasio je selektor Vladimir Gojković. "Tu su igrači koji igraju u dobrim klubovima. Imaju dominantne tačke oko kojih baziraju igru, ali vjerujem da imamo kvalitet da igramo sa njima. Analizirali smo ih, spremali se i nadamo se dobrom ishodu".

Gojković
Gojkovićfoto: Orange Pictures/VPSCG

Mundijal u Dohi stiže samo dvadesetak dana nakon Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

"Mislim da smo maksimalno iskoristili period koji smo imali - odradili smo oporavak i podigli formu. Mora da bude tako, jer je grupa jaka i prva utakmica je veoma važna. Vjerujem da smo sve uradili najbolje moguće i nadam se da ćemo to prenijeti u bazen već na startu takmičenja", zaključio je Gojković.

Četiri karte za Pariz čekaju u Dohi - osim Crne Gore od jačih svjetskih reprezentacija jure ih još Hrvatska, Srbija i Italija.

GRUPA C, raspored

Danas

Japan - Srbija (14.00h)

Crna Gora - SAD (15.30h)

Srijeda

SAD - Japam (10.00h)

Crna Gora - Srbija (11.30h)

Petak

Crna Gora - Japan (7.00h)

Srbija - SAD (15.30h)

GRUPA A, 1. kolo

Južna Afrika - Španija 5:21

Hrvatska - Australija (11.30h)

GRUPA B, 1. kolo

Kina - Grčka 6:24

Brazil - Francuska (u toku)

GRUPA D, 1. kolo

Italija - Kazahstan (17.00h)

Rumunija - Mađarska (18.30h)

Bonus video: