Meč lopta za Pariz: Ritam i timski duh ajkula ruše individualni kvalitet Srbije

Vaterpolisti Crne Gore bi već nakon dva kola mogli do četvrtfinala i Pariza - naš nacionalni tim sjutra (srijeda, 15.30h) protiv Srbije na Mundijalu u Dohi

5776 pregleda 3 komentar(a)
Perković, Foto: Orange Pictures/VPSCG
Perković, Foto: Orange Pictures/VPSCG

Poznati rivali ponovo u klinču, vrijeme je za novu stranicu vaterpolo derbija, ovog puta u Dohi...

Vaterpolisti Crne Gore sjutra (srijeda, 15.30h) igraju protiv Srbije - ukoliko "ajkule" slave mogle bi već nakon drugog kola Svjetskog prvenstva da proslave odlazak u četvrtfinale i što je mnogo važnije na Olimpijske igre u Parizu.

"Nadamo se pobjedi i da možda kao prvi odemo u četvrtfinale", poručio je iz Katara naš centar Miroslav Perković.

vaterpolo
foto: VPSCG

Rival je velikan svjetskog vaterpola, ali i selekcija koja je u blagom padu nakon Olimpijskih igara u Tokiju.

"Srbija je individualno vrhunska ekipa, ima nekoliko igrača svjetske klase, ali mislim da smo mi mlađi, poletniji i spremniji od njih... Mislim i da imamo bolje plivanje i bolju komunikaciju između sebe. Našu prednost bih tražio u našem timskom duhu i želji. Mislim da imamo realne i dobre šanse", dodao je Perković.

Slično razmišlja i Dušan Matković...

"Imaju nekoliko izuzetnih pojedinaca, a naš cilj je prije svega da njih zaustavimo. Isto tako smatramo da Srbija ne bi trebalo da parira našem ritmu ako sve bude kako treba. Idemo korak po korak...", naglasio je Matković.

Matković
Matkovićfoto: Waterpolo.hu

Glavni dio posla momci Vladimira Gojkovića odradili su u prvom kolu kada su pobjedom nad Sjedinjenim Američkim Državama (nakon peteraca 16:15) najvjerovatnije izbjegli Italiju ili Mađarsku u eventualnom plej-ofu.

"Izuzetno važna pobjeda u izuzetno teškom meču, a svaki je na startu turnira zahtjevan. SAD su veoma dobra ekipa sa izuzetnim individualnim kvalitetom, ali na kraju smo uzeli ono po šta smo došli. Siguran sam da smo sve mogli i ranije da riješimo, ali najvažnije da smo pobijedili i odškrinuli vrata Pariza", smatra Perković.

Crna Gora je protiv SAD vodila tokom cijelog meča, često imala i dva gola prednosti, ali je na kraju do trijumfa stigla kroz penal-rule, posebno zahvaljujući Petru Tešanoviću koji je na uztakmici "skinuo" ukupno pet peteraca.

"Nismo uzeli sva tri boda, ali pobjeda se broji i sigurno da nam je taj meč dao dodatno samopouzdanje koje će nam trebati u mečevima koji slijede", zaključio je Matković.

Grupa C, 2. kolo

10.00h SAD - Japan

15.30h Crna Gora - Srbija

Standings provided by Sofascore

Bonus video: