Najavljivale derbi, doživjele debakl - ovakve „ajkule” nemaju šta da traže u Parizu

Vaterpolisti Crne Gore u 2. kolu Svjetskog prvenstva doživjeli brodolom protiv Srbije - 6:14. U petak u 7 časova protiv Japana za plasman u osminu finala, dovoljan i poraz nakon peteraca

37874 pregleda 137 reakcija 23 komentar(a)
Jedini bio na nivou: Petar Tešanović na današnjoj utakmici, Foto: Marcel ter Bals / MTB-Photo
Jedini bio na nivou: Petar Tešanović na današnjoj utakmici, Foto: Marcel ter Bals / MTB-Photo

Najavljivala se pobjeda, direktan plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Dohi, samim tim i viza za Olimpijske igre u Parizu, ritam kojem rival ne može da parira...

Umjesto toga, vaterpolisti Crne Gore doživjeli su brodolom i u derbiju 2. kola grupe C, koji to ni po čemu nije bio osim po nekadašnjoj reputaciji, izgubili od Srbije čak 14:6.

Pred izabranicima Vladimira Gojkovića je još jedan meč u grupi, u petak u 7 časova po našem vremenu protiv Japana.

U slučaju pobjede, koja ne bi smjela da dođe u pitanje, Petar Tešanović i drugovi bi mogli da osvoje i 2. mjesto i igraju za četvrtfinale SP i vizu za Grad svjetlosti sa Rumunijom, od koje su dokazali da su bolji na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Nakon svega što je viđeno u januaru u Dubrovniku i Zagrebu, te sada u Dohi, jasno je da bi „ajkule” na Olimpijskim igrama mogle samo da ispune onu Kubertenovu maksimu „Važno je učestvovati”, jer je očigledno da nemaju kvalitet da se umiješaju u borbu za bilo šta značajnije...

Samo poraz od Japanaca ili Rumuna u osmini finala ili eventualnoj borbi za plasman od 9. do 12. mjesta bi ih izbacio iz igre za Pariz.

Ali, nakon svega što je viđeno u januaru u Dubrovniku i Zagrebu, te sada u Dohi, jasno je da bi „ajkule” na Olimpijskim igrama mogle samo da ispune onu Kubertenovu maksimu „Važno je učestvovati”, jer je očigledno da nemaju kvalitet da se umiješaju u borbu za bilo šta značajnije...

Koliko je Crna Gora bila nemoćna protiv Srbije, koja je poslije zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju krenula u novi ciklus sa podmlađenom ekipom, bez nekoliko legendi vaterpola, najbolje govori činjenica da je gubila 4:0, a da je Tešanović bio ubjedljivo najbolji u bazenu.

Branio je kapiten sve što je mogao, ali je prečesto ostavljan sam na vjetrometini, na milost i nemilost raspoloženim „delfinima”. Odbrane nije bilo, napad je bio očajan, pa je već u uvodnim minutima bilo jasno da od uzbuđenja neće biti ništa.

Doduše, Gojkovićev tim se donekle probudio u finišu 2. i početkom 3. četvrtine, srećnim i spretnim golom Jovana Vujovića i petercem Stefana Vidovića prišao na 6:4, ali je potom Vasilije Radović u napadu sa igračem više pogodio prečku.

Srbija je odmah to kaznila, stigla do 8:4, a onda u finišu još pojačala tempo i dotukla grogiranog rivala.

„Ajkule” moraju da zaborave ovaj šamar i protiv Japana izbore plasman u osminu finala, za šta bi im bio dovoljan i poraz nakon peteraca.

Pobjedom bi bar na nekoliko sati preuzele 2. mjesto, koje donosi lakšeg rivala u osmini finala. Za ostanak na toj poziciji bila bi im potrebna pomoć Srbije, koja bi morala da savlada SAD u regularnom toku ili nakon izvođenja peteraca.

SRBIJA - CRNA GORA 14:6 (4:1, 2:2, 5:3, 3:0)

Doha - „Aspajer dom”. Gledalaca: 200. Sudije: Cvart (Holandija), Franulović (Hrvatska). Igrač više: Srbija 15 (10), Crna Gora 13 (4). Peterci: Srbija 1 (1), Crna Gora 1 (1).

Srbija: FILIPOVIĆ (12 odbrana), MANDIĆ 4 (1), RAŠOVIĆ 2, Ranđelović 1, P. JAKŠIĆ, Vučinić 2, Drašović 1, N. JAKŠIĆ 1, Vico 1, UBOVIĆ, Lukić, RAŠOVIĆ 2, Mitrović.

Crna Gora: Lazović (tri odbrane), Perković, AVERKA 1, MAČIĆ, Popadić 1, VIDOVIĆ 1 (1), Đ. Radović 1, UKROPINA, SPAIĆ, Matković 1, V. RADOVIĆ, TEŠANOVIĆ (10 odbrana), Vujović 1.

Bonus video: