Idealan scenario: Naši vaterpolisti protiv Rumuna za put u Pariz

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore u osmini finala Svjetskog prvenstva igra sa Rumunijom (nedjelja, 15.30). Pobjeda vodi u četvrtfinale na megdan Španiji, ali i ono mnogo važnije - donosi vizu za Olimpijske igre

39774 pregleda 12 komentar(a)
Foto: MTB-PHOTO
Foto: MTB-PHOTO

Scenario posljednjeg dana grupne faze Svjetskog prvenstva je bio idealan za crnogorske vaterpoliste.

Nije mirisalo na dobro nakon debakla od Srbije u 2. kolu i neočekivano visokog poraza 14:6, niti je olakšavajuća okolnost bila činjenica da je duel sa Japanom borba za goli život u Dohi, ali naš nacionalni tim je dobio poklon koji sada kako zna i umije mora da iskoristi.

Izabranici Vladimira Gojkovića će se osmini finala sastati sa Rumunijom u duelu koji nije samo bitan za plasman u četvrtfinale, već i donosi vizu za Olimpijske igre - Crna Gora je dobila ono što željela, rivala protiv kojeg je veliki favorit u nedjelju od 15.30. Ako slavi, pored puta u Pariz zakazaće i okršaj sa Španijom u utorak...

“Ajkule” su svoj dio posla na putu ka osmini finala odradile pobjedom nad Japanom (13:11), a kasnije ih je obradovala Srbija koja je bila bolja od Sjedinjenih Američkih Država (14:12) - time su “delfini” osigurali odlazak na OI, a našu selekciju poslali u lakši dio žrijeba, jer da su “jenkiji” slavili Crna Gora bi se za plasman u četvrtfinale nadmetala sa Italijanima.

- Idemo svom snagom da pobijedimo. Igrali smo protiv Rumunije na Evropskom prvenstvu, potom su pred SP nekoliko dana trenirali tako da se odlično poznajemo. Dodatno ćemo ih sada analizirati, ali nema razloga da se bojimo - rekao je Vasilije Radović.

Meč sa Japanom je bio sve samo ne jednostavan.

“Samuraji” su u dva navrata imali prednost u prvom poluvremenu, a Crna Gora put ka pobjedi otvorila u trećoj četvrtini kada je zaokružila seriju 5:0 i povela 9:5. Bilo je potom i 10:6 početkom posljednjeg perioda, ali nije moglo da prođe bez makar malo drame.

Japanci su krenuli na sve ili ništa, zbunili rivala presingom po cijelom bazenu, pa su imali i šansu da priđu na minus jedan. Srećom je izbjegnuta uzbudljiva završnica.

- Imali smo problema protiv Japana. Znali smo svakako da će ih biti, jer je to tim koji igra drugačije od svih - istakao je Radović.

Na kraju je ključna bila pobjeda na peterce nad Amerikancima u prvom kolu, iako je u posljednjem dugo izgledalo da Crna Gora ne može bolje od trećeg mjesta u grupi.

SAD su, naime, dvadesetak minuta duela sa Srbijom bile u prednosti, imale i tri gola razlike, šanse da odu na plus četiri... Srbija se nije dala, poslije 8:5 je smanjila na 8:7 i dočekala veliku grešku jednog od najboljih centara svijeta - Bena Haloka.

Američki sidraš je pesnicom udario Nikolu Jakšića, a sudije mu poslije gledanja snimka dale crveni karton koji je “delfinima” odmah dao peterac, onda i četiri minuta igrača više u bazenu. Tim Uroša Stevanovića je previše ozbiljan da takvu prednost ne bi iskoristio, pa je dok se protivnik nije kompletirao poveo 11:8 zahvaljujući seriji 6:0...

Takav ishod, osim što je obradovao Crnu Goru, donio je Srbiji put u četvrtfinale i na Olimpijske igre.

- Čestitam igračima, jer je bio ogroman stres. Na Evropskom prvenstvu, pa sada i u Dohi smo imali takve rivale da nismo mogli da odigramo nijednu utakmicu u lakšem intenzitetu - rekao je Vladimir Gojković nakon trijumfa nad Japanom.

S kakvim se pritiskom nosila i nosi crnogorska selekcija pokazuje i izjava Stefana Vidovića.

- Pobijedili smo Japan, ali mislim da smo prije svega izašli na kraj sami sa sobom. Bilo je teško protiv Japana, pogotovo poslije onakvog poraza od Srbije, ali nismo gubili glavu ni kada smo bili u minusu - kazao je Vidović.

OSMINA FINALA

Nedjelja

Hrvatska - Kina 10.00

Australija - Francuska 14.00

Crna Gora - Rumunija 15.30

SAD - Italija 17.00

ČETVRTFINALE

Utorak

Crna Gora/Rumunija - Španija 14.00

Grčka - SAD/Italija 15.30

Srbija - Hrvatska/Kina 17.00

Mađarska - Australija/Francuska 18.30

Bonus video: