"Furiji" se ne prijeti: Mogu li "ajkule" da izvuku najbolje u duelu sa apsolutnim favoritom

Jedini adut je rasterećenost - vaterpolo reprezentacija Crne Gore se u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Dohi sastaje sa Španijom, aktuelnim evropskim prvakom i vjerovatno najboljom ekipom na planeti (14 sati)

16547 pregleda 80 reakcija 16 komentar(a)
Protiv favorita za plasman u polufinale: Crnogorski vaterpolisti, Foto: MTB-PHOTO
Protiv favorita za plasman u polufinale: Crnogorski vaterpolisti, Foto: MTB-PHOTO

Crnogorski vaterpolisti su sve vrijeme bili među favoritima za odlazak na Olimpijske igre, ali tenzija koju je donosila borba za odlazak u Pariz je trajala sve do nedjelje popodne kada je tim Vladimira Gojkovića poslije komplikovane utakmice sa Rumunijom u osmini finala Svjetskog prvenstva konačno dobio ono što je želio i što je, na kraju krajeva, zaslužio...

“Ajkule” idu na OI, među osam najboljih su na šampionatu svijeta i sada kada konačno nemaju briga pri samoj pomisli na Grad svjelosti valjda mogu i da izvuku ono najbolje u duelu sa apsolutnim favoritom Španijom - rivalom za plasman u polufinale turnira u Dohi.

Utakmice sa objektivno boljim protivnicima često znaju da budu i najlakše, pa Crna Gora upravo u toj rasterećenosti vidi šansu da stvori probleme “crvenoj furiji”, po mnogima najboljoj selekciji na planeti. U pitanju je aktuelni prvak Evrope i sastav koji je od 2018. do danas na svim velikim takmičenjima stizao najmanje do polufinala.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: MTB-PHOTO

Naša i španska selekcija se često sastaju u posljednje vrijeme i kao po pravilu pobjeđuje ekipa koju vodi David Martin. Bila je bolja nedavno u grupi na Evropskom prvenstvu (14:12), prošlog ljeta na SP u Fukuoki (11:7), a izabranici Vladimira Gojkovića na trijumf čekaju više od četiri godine - još od duela Svjetske lige kada su u Ovijedu slavili 11:6. Napeto je bilo u ljeto 2022. u čevrtfinalu SP u Budimpešti kada je Španija slavila 7:6, nekoliko dana kasnije i osvojila pehar...

“Nije teško spremiti se za ovakvog rivala”

O kvalitetima Španaca je odavno sve rečeno - predvode je majstori Felipe Perone i Alvaro Granados, Rođer Taulj, Alberto Munaris...

- Mislim da možemo mnogo da dobijemo iz ove utakmice. Želim da izdržimo do kraja susreta, budemo u egalu i da probamo da napravimo iznenađenje - poručio je Gojković.

Velika opasnost za 'ajkule': Alvaro Granados
Velika opasnost za "ajkule": Alvaro Granadosfoto: LEN Water Polo (X)

Španija je vizu za Olimpijske igre osigurala titulom na prvenstvu Evrope. Nedavno je u finalu u Zagrebu savladala Hrvatsku, i to majstorijom Granadosa u samom finišu.

- Španci su izuzetna selekcija - individualno i timski. Fenomenalno su organizovani i sigurno da svi rezultati koje postižu nisu slučajni. Nije teško spremati se za takvog protivnika, jednostavno morate da budete fokusirani 32 minuta i da budete blizu maksimuma. Zato nam treba pomoć svih 13 igrača - kazao je Gojković.

“Odlazak u Pariz veliko ostvarenje”

Nakon pobjede nad Rumunijom je svima laknulo u našem timu.

- Odlazak na OI je po mom mišljenju veliki uspjeh - za crnogorski vaterpolo i crnogorski sport. Vaterpolo selekcija peti put zaredom ide na Olimpijske igre i mislim da je to iz sredine u kojoj se nalazimo zaista veliko ostvarenje - jasan je legendarni as i dodao:

- Zato moram još jednom da čestitam igračima. Ogroman je stres kada se dva mjeseca spremate za samo jedno tekmičenje, a mi smo sada morali za dva u manje od mjesec. Srećni smo što smo ispunili cilj i sve to može da bude samo dodatni impuls u njihovim karijerama i motiv da budu još bolji - zaključio je Gojković.

Perković: Želju imamo, nadam se i snagu

Španski vaterpolisti su u grupi na Evropskom prvenstvu sredinom januara savladali “ajkule” 14:12, koji su bili u igri sve do sredine posljednje četvrtine. Sada je vrijeme za mundijalski obračun i borbu za polufinale - pobjednik ovog duela će se sastati sa boljim iz meča Italije i Grčke.

Perković
Perkovićfoto: Aleksandra Krupanič

- Španija je trenutno možda i najbolja ekipa na svijetu, ali mislim da smo u posljednjim utakmicama pokazali da možemo da joj pariramo. Želju imamo, nadam se i snagu - daćemo sve od sebe i nadamo se da će rezultat stići. Primarni cilj smo ostvarili plasmanom na Olimpijske igre, ali ne želimo na tome da se zaustavimo - rekao je crnogorski centar Miroslav Perković.

Derbi dolazi dva dana nakon teške utakmice sa Rumunijom u osmini finala.

- Možda Rumunija ne ostavlja utisak vrhunske ekipe, ali su njeni igrači bili veoma dobro spremni, uz to nisu imali šta da izgube. U svakom slučaju skinuli smo taj veliki teret, odlazak u Pariz je bio imperativ. Sada je lakše - dodao je Perković.

Četvrtfinale SP

Danas

Španija - Crna Gora 14h

Grčka - Italija 15.30h

Srbija - Hrvatska 17.00h

Mađarska - Francuska 18.30h

Polufinale

Španija - Crna Gora/Grčka - Italija 14h

Srbija - Hrvatska/Mađarska - Francuska 15.30h

Bonus video: