Mečevi od 5. do 8. mjesta nova realnost "ajkula"

Šesto veliko takmičenje zaredom vaterpolisti Crne Gore završili su u četvrtfinalu - prvi meč razigravanja za plasman od 5. do 8. na SP u Dohi igraju sjutra (četvrtak, 10h) protiv Grčke

13886 pregleda 85 reakcija 9 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore pred jedan od mečeva na SP u Dohi, Foto: MTB-PHOTO
Vaterpolisti Crne Gore pred jedan od mečeva na SP u Dohi, Foto: MTB-PHOTO

Dunav arena u Budimpešti, januar 2020 - vaterpolisti Crne Gore u fenomenalnom meču srušili su Italiju i preskočili četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Kroz četiri naredne godine "ajkule" su odigrale još šest velikih takmičenja - dva šampionata Evrope, tri Svjetska prvenstva i Olimpijske igre - ali četvrtfinale je odjednom postalo zid koji momci Vladimira Gojkovića nisu uspjeli da sruše.

Tako je bilo u ovog februara na Mundijalu u Dohi, pa će Crna Gora od sjutra (četvrtak, 10h) i utakmice sa Grčkom i šesti put zaredom igrati mečeve za plasman od 5. do 8. mjesta.

"Ostaje nam razigravanje protiv Grčke - gledaćemo da se podignemo i da iskoristimo ove dvije utakmice da se spremimo za ono što nas čeka na ljeto", poručio je Aljoša Mačić, bek Crne Gore.

Za razliku od većine ranijih razigravanja za plasman, mečevi u Dohi i nedavno u Zagrebu nose i takmičarsku draž - ovog puta "ajkule" će se truditi da budu ispred Srbije (u prvom meču za plasman od 5. do 8. mjesta igra protiv Mađarske) kako bi izbjegle posljednji šešir na žrijebu za Olimpijske igre.

"Mislim da je bitno da preostale dvije utakmice odigramo najbolje moguće u ovom momentu - da probamo da izborimo što povoljnije mjesto u šeširima za izvlačenje grupa na Olimpijskim igrama", kaže Stefan Vidović i dodaje.

"Smatram da treba ove utakmice iskoristimo i probamo određene nove stvari u igri, a kao uvijek ubijeđen sam da ćemo dati svoj maksimum".

Rival je Grčka - selekcija od koje su Gojkovićevi momci izgubili (15:10) upravo meč za 5. mjesto nedavno na Evropskom prvenstvu Zagrebu.

"Da, igrali smo nedavno, a sada ćemo gledati da pokrijemo njihove najbolje tačke, centre i nekoliko šutera koje imaju. Odlična su ekipa, ali vjerujem da možemo da ih savladamo i upišemo još jednu pobjedu protiv jedne od vrhunskih ekipa", dodao je Mačić.

Bilo je dosta muka ovog februara u Kataru, ali ono što je najvažnije cilj je ispunjen - Crna Gora će se peti put zaredom naći na Olimpijskim igarama.

"Ispunili smo osnovni cilj koji nije bio samo naš cilj već i mnogih drugih selekcija i sa te strane možemo da budemo zadovoljni", zaključio je Vidović.

Sa pomenutog Eura u Budimpešti prije četiri godine u Crnu Goru je stigla bronzana medalja, prije toga borbe za odličja bile su uglavnom uobičajena pojava... Realnost je sada, ipak, drugačija - utakmice za plasman od 5. do 8. mjesta.

Do Pariza i Olimpijskih igara kada će "ajkule" imati novu priliku da naprave veliki korak naprijed.

SP Doha 2024.

Četvrtak

Za plasman od 5. do 8. mjesta

Crna Gora - Grčka (10h)

Srbija - Mađarska (12.30h)

Polufunale

Španija - Italija (14h)

Hrvatska - Francuska (15.30h)

Bonus video: