Kampanjina lekcija Martinu: "Furija" udarila u zid Italije, "setebelo" prvi finalista u Dohi

Italija u polufinalu Mundijala bolja od ekipe koja je bila bez greške do sada na dva velika takmičenja u 2024.

3271 pregleda 3 komentar(a)
Italija će u subotu juriti peto svjetsko zlato, Foto: Federazione Italiana Nuoto
Italija će u subotu juriti peto svjetsko zlato, Foto: Federazione Italiana Nuoto

Predala je Italija prije godinu i po svjetsku krunu Španiji u velikom finalu na Margitsigetu u Budimpešti, a osveta je stigla kada je malo ko očekivao...

"Setebelo" je savladao ekipu koja je bila bez greške do sada na dva velika takmičenja u 2024, veliki Alesandro Kampanja držao je čas vaterpola mlađem kolegi Davidu Martinu - Italije je srušila Španiju 8:6 i prvi je finalista Svjetskog prvenstva u Dohi.

Do finiša treće četvrtine samo jedan tim je postojao u bazenu "Aspajer doma", Španija koja je nedavno dominantno osvojila evropsko zlato bila je na samo dva pogotka, a zahvaljujući fenomenalnoj odbrani Italija je "odletjela" na velikih 6:2.

"Furija" je na minut i po do kraja trećeg dijela konačno reagovala kada je Mark Larumbe postigao gol za 6:3, evropski prvak je pokazao karakter i u posljednjoj četvrtini stigao do 6:5, ali je Kampanja i kada je bilo najteže znao da smiri svoje momke.

Veliki Franćesko di Fulvio pogodio je za 7:5, a novu prijetnju Španije odbio je Andrea Fondeli sa peterca za konačnih 8:6.

Italiju je do velikog trijumfa predvodio danas odlični golman Marko del Lungo sa 12 odbrana, dok su napadački raspoloženi bili Franćesko Kondemi, Di Fulvio i Fondeli sa po dva pogotka.

Na drugoj strani, Alberto Munaris i Mark Larumbe bili su dvostruki strijelci, dok je odbrana "setebela" potpuno zaustavila glavno oružje Španije u napadu Alvara Granadosa.

Italija će tako protiv pobjednika drugog polufinala između Hrvatske i Francuske (15.30h) juriti peto svjetsko zlato.

Bonus video: