Vrhunac drame, Francuzi nisu mogli do nove senzacije: Rezervni golman donio Hrvatima plasman u finale

Mate Anić odbranio peterac u šestoj seriji i odveo "barakude" na megdan Italiji

7237 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Hrvatska nije dozvolila Francuskoj da napravi drugo veliko iznenađenje u samo nekoliko na Svjetskom prvenstvu.

"Barakude" su u finalu, juriće treću titulu u istoriji nakon pobjede nad Francuzima koju su ostvarili tek na peterce - 17:16 (11:11 u regularnom dijelu).

"Trikolori" su rival koji može da stvori probleme svima, bili su ravnopravan protivnik i Hrvatima, mirisalo je da mogu do senzacionalnog plasmana u finale, ali je na kraju jedan od favorita ispunio cilj i sastaće se sa Italijanima u subotu u borbi za zlato.

Vodila je Hrvatska 2:0 i 3:1 u prvoj četvrtini tako što je iskoristila sva tri napada s igračem više, ali uprkos perfektnoj realizaciji nije mogla da se odlijepi.

Toma Vernu i golman Igo Fontani su držali domaćina Olimpijskih igara u Parizu u igri, Francuska nije posustala ni u trećem periodu kada je gubila 9:6, niti u posljednjem minutu meča kada je Loren Fatović 52 sekunde prije kraja pogodio za 11:10.

Već u narednom napadu je siguran bio Enzo Kas, nakon toga je Hrvatska imala 16 sekundi da dođe do trijumfa u regularnom dijelu, ali nije uspjela.

To je uradila desetak minuta kasnije - nakon šest serija peteraca, kada je Ivica Tucak umjesto Marka Bijača na gol poslao Matea Anića, a ovaj odbranio šut Kasa za veliko slavlje...

Hrvatska u subotu (15.30 časova) juri treću titulu prvaka svijeta, nakon što se radovala 2007. u Melburnu i 10 godina kasnije u Budimpešti.

Francuska će se za prvu medalju u istoriji na svjetskim šampionatima boriti sa Španijom (subota od 14).

Bonus video: