Superklasik za svjetski tron: Setebelo želi petu zvjezdicu, barakude treću

Velikani u klinču - Italija i Hrvatska u 15.30 sati igraju finale vaterpolo Mundijala u Dohi

6504 pregleda 3 komentar(a)
Ko će slaviti od dva velika trenera: Kampanja i Tucak, Foto: HVS, Federazione Italiana Nuoto
Ko će slaviti od dva velika trenera: Kampanja i Tucak, Foto: HVS, Federazione Italiana Nuoto

Još od Šefilda (1993) i Rima (1994), kada je Italija postala evropski, pa svjetski šampion, a Hrvatska se prvi put na najvećim takmičenjima pojavila kao samostalna država bilo je jasno da se rađa novo veliko vaterpolo rivalstvo.

Tri decenije kasnije “setebelo” i “barakude” i dalje su giganti, a danas (15.30h) u velikom finalu Svjetskog prvenstva u Dohi ponovo će se naći u klinču i odlučiti ko je novi vladar planete.

Italija će se nakon 1978, 1994, 2011. i 2019. boriti za petu krunu sa Mundijala, a Hrvatska će pokušati da pored svog imena okači treću zvjezdicu za najbolje na svijetu - poslije uspjeha iz 2007. i 2017.

Okršaj u “Aspajer domu” biće i nova šahovska partija između dva sjajna trenera - Alesandra Kampanje i Ivice Tucaka.

“Ovo finale mi mnogo znači, iako mnogi već sada u prvi plan stavljaju plasman na Olimpijske igre. Međutim, Igre su u julu, a sada je februar - uživajmo u ovom finalu, pa ćemo imati vremena da razmišljamo o Parizu”, poručio je za sajt saveza legendarni italijanski selektor.

Vaterpolo reprezentacija Italije
foto: Federazione Italiana Nuoto

Za Tucaka, nekadašnjeg trenera Jadrana iz Herceg Novog, ovo će biti treće finale Mundijala - u Kazanju 2015. njegova Hrvatska je poražena od Srbije, da bi se istom rivalu osvetila dvije godine kasnije u polufinalu, a potom i pred prepunim Margitsigetom savladala Mađarsku i osvojila Svjetsko prvenstvo.

“Rekao sam igračima da više nema ni treninga ni video analiza - ostaju nam samo srce i glava za finale”, jasan je Tucak, a prenosi “Večernji list”.

“Za Hrvatsku je ovo četvrto finale, meni je treće. Presrećni smo zbog svega do sada, ali ostao je taj posljednji korak. Moramo da ga napravimo”.

Jedan od auta Hrvatske: Jerko Marinić Kragić
Jedan od auta Hrvatske: Jerko Marinić Kragićfoto: Betaphoto

Nakon pomenutih Šefilda i Rima, dueli Hrvatske i Italije donijeli su nekoliko nezaboravnih okršaja koji su na kraju odlučivali o novom šampionu.

Barakude su do prve evropske titule u istoriji 2010. stigli pobjedom u finalu nad Italijom, da bi dvije godine kasnije istog rivala dobili i u meču za zlato na Olimpijskim igrama u Londonu. Hrvatska pamti i velike pobjede na putu ka titulama 2017 (četvrtfinale SP) i 2022 (polufinale EP).

S druge strane, Italija je do svjetskih kruna 1994. i 2011. stigla pobjedama nad Hrvatskom u polufinalu.

Sada je sve spremno za još jedan superklasik - planeta čeka novog vladara.

Posljednji dan šampionata donosi i ostale mečeve za plasman - sve je rano jutros otvorio duel Crne Gore protiv Mađarske za sedmo mjesto (meč naše selekcije počeo u osam sati), za treće mjesto igraće Španija i Francuska, a za peto Grčka i Srbija.

SP Doha 2024

Finale

Italija - Hrvatska (15.30h)

Za 3. mjesto

Španija - Francuska (9.30h)

Za 5. mjesto

Grčka - Srbija (14.00h)

Za 7. mjesto

Crna Gora - Mađarska (8.00h)

Bonus video: