„Barakude” na vrhu svijeta: Hrvatska preko Italije do treće titule u istoriji

Hrvati slavili na peterce u sjajnom finalu SP u Dohi

19847 pregleda 428 reakcija 28 komentar(a)
Foto: AP Photo/Lee Jin-man
Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Nešto više od mjesec nakon bolnog poraza u finalu Evropskog prvenstva, koje će se pamtiti po maestralnom golu Španca Alvara Granadosa u finišu dvoboja u Zagrebu, vaterpolisti Hrvatske su pokazali reakciju i pokorili svijet.

„Barakude” slave treću titulu u istoriji poslije veoma uzbudljivog duela u u Dohi i pobjede nad Italijom na peterce 15:13, nakon 11:11 u regularnom dijelu.

Heroji su rezervni golman Mate Anić, koji je u pretposljednjoj seriji odbranio šut Franćeka di Fulvija, te Marko Žuvela - strijelac za 15:13 tako što je matirao Đanmarka Nikoziju za veliko slavlje tima koji vodi Ivica Tucak.

Prethodno su promašivali Loren Fatović (zaustavio ga je Stefano del Lungo) i Gonsalo Ećenike, koji je uzdmao prečku.

Hrvatska je peterce izborila pogotkom Rina Burića pet sekundi prije kraja, a u regularnom dijelu je viđen izjednačen meč sa mnogo promjena u vođstvu uz velike probleme „setebela” u napadu, pogotovo kada je imao igrača više...

Hrvati su prije zlata u Dohi osvajali titulu i 2007. u Melburnu i 2017. u Budimpešti. Italija je, s druge strane, ostala na četiri pehara - posljednji put se radovala 2019. u Gvangdžuu.

"Presrećan sam - ova reprezentacija nikada nije pala moralom, željom i voljom. Nekad te peterci nagrade, nekada ne. Ovog puta jesu", rekao je Tucak i poručio:

"Moja životna želja je olimpijsko zlato. Dok ga ne budem osvojio neću se smiriti. Nadam se da će to zlato doći s Hrvatskom. Nedavno su mi ugradili stent pa sam im rekao da me ne bacaju u bazen, ali me Fatović svejedno bacio. Možda žele da me se riješe", našalio se Tucak.

Bronzu je osvojila Španija, koja je lako izašla na kraj sa Francuskom 14:10.

Petoplasirana je Grčka - savladala je Srbiju 15:11, dok su crnogorski vaterpolisti turnir završili kao osmoplasirani nakon što su jutros na peterce poraženi od Mađarske 18:16.

Bonus video: