"Ajkule" savladale Italiju za peto mjesto u Budimpešti

Naši vaterpolisti slavili rezultatom 5:4
95 pregleda 36 komentar(a)
Nikola Murišić SP u Budimpešti, Foto: Beta/AP
Nikola Murišić SP u Budimpešti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.07.2017. 12:47h

Crnogorski vaterpolisti nisu osvojili medalju u Budimpešti, nisu joj bili ni blizu, ali na kraju Svjetskog prvenstva mogu da se pohvale da su uzeli mjeru jednom od timova koji je bio ozbiljan kandidat za odličje.

U posljednjem meču na SP savladana je Italija rezultatom 5:4, pa su "ajkule" osvojile peto mjesto, baš kao i u Kazanju prije dvije godine.

Samo četiri primljena gola govore kakvu je Crna Gora odbranu igrala, a i kada je popustila u defanzivi Italijani su pogađali prečku i stativu ili je Miloš Šćepanović maestralno zaustavljao šuteve "azura".

A u napadu su sve dobro uradili Draško Brguljan, koji je postigao pva tri pogotka za naš tim, a onda i Dragan Drašković - strijelac četvrtog i petog gola.

Posljednji gol na meču viđen je minut prije kraja treće četvrtine kada je Mirarki matirao Šćepanovića.

To je, međutim, bilo to, odbrane su do kraja odradile svoje, pa je Crna Gora pobjednički završila nastup na Svjetskom prvenstvu.

"I ovaj, kao i meč sa Rusijom, momci su odigrali na nevjerovatno požrtvovan način. Nismo dominirali, ali se vidjela želja u odbrani da se uzme svaka lopta. Protiv Grčke nam je nedostajao takav način igre, koji smo forsirali cijelo ljeto - da primimo malo golova, pa će u napadu uvijek neko iskočiti", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Može li naš tim na kraju da bude zadovoljan petim mjestom? Čini se jedino za čim može da žali je što nije ostavio bolji utisak u duelu sa Grčkom u četvrtfinalu, jer je taj meč otkrio velike mane.

Sve ostalo je bilo očekivano, a trijumf protiv Italije je, ako ništa drugo, rezultat koji bi pojedinim igračima u ekipi koji su tek sada osjetili šta znači imati ozbiljnu ulogu u reprezentaciji mogao da bude od velike pomoći za naredni period.

I, nakon svega, ni ovo takmičenje nije moglo da prođe bez problema unutar tima, jer je Darko Brguljan propustio utakmicu sa Italijom kojeg je selektor Gojković udaljio iz ekipe.

Crna Gora - Italija 5:4 (1:1, 1:1, 3:2, 0:0)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 3.500. Sudije: Stavridis (Grčka), Buć (Španija). Igrač više: Crna Gora 9 (3), Italija 7 (2).

Crna Gora: Lazović, Dr. Brguljan 3, Banićević, Petković, A. Radović, Drašković 2, Ukropina, Đ. Radović, Mišić, Čučković, Murišić, Šćepanović (11 odbrana).

Italija: Tempesti (šest odbrana), Di Fulvio, Đito, Filjoli, N. Prešuti, Mirarki 2, Nora, Fondeli, Rencuto-Jodiće 1, Bodega 1, Ajkardi, Bertoli, Volarević (sedam odbrana).

Bonus video: