"Ajkule" žele peto mjesto

Naši vaterpolisti protiv Italije (13.30 časova) završavaju nastup na Svjetskom prvenstvu. Ako pobijede izjednačiće rezultat iz Kazanja
2 komentar(a)
vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Beta/AP
vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.07.2017. 07:34h

Dueli Crne Gore i Italije na velikim takmičenjima su u bliskoj prošlosti uglavnom bili mečevi koji odlučuju o medalji, a na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti je situacija totalno suprotna.

Nekada favoriti (ili makar ozbiljni kandidati) za odličja sada su eliminisani u četvrtfinalu, a nakon pobjeda protiv Rusije, odnosno Australije ostalo im je da se bore za utješnu nagradu - za peto mjesto danas od 13.30 časova.

"Italijani imaju veći fond igrača nego Grčka, koja gra vrhunski vaterpolo. Italija je standardno na istom nivou, ne osjećaju se promjene u ekipi. Imaju fantastičan sistem, gdje se već sedam godina zna u svakom momentu šta koji igrač treba da radi, i to rade bez greške. Izuzetno su agresivni, ne odustaju, imaju visoko mišljenje o sebi. U ovom momentu, na papiru je kvalitet na njihovoj strani", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Mečevi sa Italijom su u bliskoj prošlosti bili veoma stresni za „ajkule”, jer su ih koštali makar dvije medalje.

Posljednji put u okršaju za bronzu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a prije toga 2014. kada su „azuri” na Evropskom prvenstvu u Budimpešti takođe slavili u utakmici koja je donosila najmanje sjajnu medalju.

"Jedini način da pariramo Italijanima je jaka odbrana. Baš kao protiv Rusije, od koje smo primili samo tri gola za dvije četvrtine. Na tome smo najviše radili i iz takve igre možemo da tražimo dobar rezultat", poručio je Gojković.

Veliku borbu očekuje i Aleksandar Radović.

"Italija je izuzetno kvalitetna ekipa. Ciljala je medalju i sigurno da je mnogo više razočarana od nas nastupom na SP. Italijani dosta dobro odrađuju promjene u ekipi, imaju izuzetno jaku ligu, mnogo mladih igrača koji dolaze spremni u prvi tim reprezentacije. S druge strane, sam je kraj šampionata i normalno je da smo i umorni", istakao je Radović.

Baš kao Crna Gora, ni Italija se nije proslavila do sada na svjetskim prvenstvima, jer je posljednju medalju osvojila 2011. u Šangaju, kada je osvojila titulu.

Nakon toga je dva puta bila četvrtoplasirana - u Barseloni 2013, i to nakon što je glatko poražena od „ajkula” u polufinalu, te prije dvije godine u Kazanju.

"Znam da je Crna Gora prilično promijenila tim u odnosu na ranija takmičenja, ali očekujem veliku utakmicu", jasan je selektor Italije Alesandro Kampanja.

Bonus video: