Brguljan pred Grke: Odlučiće jedan detalj

"Svako četvrtfinale je teško. Taj najbitniji cilj je bio da se plasiramo direktno u četvrtfinale i ispunili smo ga. Tako da sada ne treba da stvaramo sami sebi dodatni pritisak veći nego što nosi sama utakmica sa Grčkom", rekao je Darko Brguljan
72 pregleda 6 komentar(a)
Darko Brguljan, Foto: Reuters
Darko Brguljan, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.07.2017. 15:20h

Crnogorski vaterpolisti sjutra igraju definitivno najvažniji meč do sada na Svjetskom prvenstvu.

Četvrtfinale je meč koji je prekretnica - ili će "ajkule" ući u borbu za medalju ili ih čeka razigravanje od petog do osmog mjesta u kojem će se već postavljati i pitanje motivacije.

Duel sa Grcima zato vrijedi višestruko i daće odgovor na pitanje da li naši vaterpolisti imaju kvalitet da se bore za odličje na takmičenju na koje su pošli sa nikad manjim očekivanjima.

"Svako četvrtfinale je teško. Taj najbitniji cilj je bio da se plasiramo direktno u četvrtfinale i ispunili smo ga. Tako da sada ne treba da stvaramo sami sebi dodatni pritisak veći nego što nosi sama utakmica sa Grčkom", rekao je Darko Brguljan.

Pritisak, ipak, mora da postoji - u četvrtfinalu ga osjeća svaka ekipa koja ima motiv da uđe u borbu za medalju. Među njima je, u kakvom god sastavu bila, i naša reprezentacija.

"Ovo je bitna utakmica koja odlučuje dalji put na SP. Do sada smo uvijek ta četvrtfinala gledali kao presudne utakmice, a onda kad bismodošli da se borimo za medalju - rijetko smo ih osvajali. Jeste važan meč, ali su mnogo bitnije one za medalju", jasan je Brguljan.

Jedan od lidera ove ekipe cijeni Grčku, koja u Budimpešti brani bronzu koju je osvojila u Kazanju prije dvije godine.

"Dobro znamo Grke, znamo i da nismo bez šansi u ovom meču. Ipak, svjesni smo da su zvanično treća repezentacija na svijetu. Grčka nije promijenila mnogo u timu, promijenili su samo dvojicu igrača - Afrudakisa i Milonakisa", dodao je Brguljan.

U ovakvim duelima svaki detalj može da bude presudan u vjerovatno prvoj utakmici Crne Gore i Grčke u istoriji u kojoj "ajkule" nisu (makar blagi) favorit.

"Jedna odbrana, jedan šut, individualni potez... Sve to može na kraju da odluči pobjednika. Biće utakmica na gol razlike, mislim da će odlučiti pojedinac, odbrana golmana... Oni jesu favoriti, ali nećemo se predati tako lako. Moramo da pružio maksimum, želimo da se borimo za medalju".

Crna Gora je do sada na turniru podizala nivo igre iz utakmice u utakmicu, ali sve to i ne mora ništa da znači kada se zna da su rivali bili autsajderi - Kanada, Brazil pa Kazahstan.

Bez dileme - ovo je prvi veliki ispit u Budimpešti za ekipu Vladimira Gojkovića, a svi se nadaju i da neće biti jedini.

"U nekim projekcijama prije početka šampionata sve je išlo ka tom duelu sa Grčkom u četvrtfinalu. Dosta smo ga pripremali i provlačili kroz pripreme, čak smo imali i sparing mečeve sa njima. Mislim da smo dovoljno spremni i motivisani, tako da očekujem da pružimo najbolju moguću partiju u ovom momentu", rekao je kapiten Miloš Šćepanović.

Grci od Crne Gore imaju poštovanje.

"Radi se o fantastičnom protivniku, ekipi koja je pretrpjela minimalne promjene. Na mjestima gdje su ih napuštili vrhunski igrači su našli odlične zamjene i u igri se ništa značajno nije promijenilo. Fizionomija igre je ista kao proteklih nekoliko godina. S druge strane, i mi smo motivisani, dosta je mladih igrača koji traže svoju afirmaciju, a ovaj meč sa Grčkom je pravi način da je i steknu", zaključio je Šćepanović.

Parovi četvrtfinala (utorak)

Crna Gora - Grčka 14.50

Srbija - Australija 16.10

Mađarska - Rusija 20.30

Hrvatska - Italija 22.00

Bonus video: